Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebeller intar ny stad i Syrien

Annons

Syriska armén återupptog beskjutningen av Damaskus södra utkanter på tisdagsmorgonen. Samtidigt träffade FN-sändebudet Lakhdar Brahimi representanter för oppositionen.

I Idlibprovinsen kom staden Harem helt i rebellernas händer efter flera månaders belägring, uppgav gruppen vidare. Där samverkar flera rebellgrupper, och till slut gav regeringsstyrkorna upp, rapporterade Syriska människorättsobservatoriet.

Rebeller lade sig i bakhåll för en militär underrättelsechef i Jaramana sydost om Damaskus och dödade honom, rapporterade observatoriet som stödjer sina rapporter på ett nätverk av aktivister runtom i landet.

Lakhdar Brahimi träffade företrädare för Syriens godkända opposition i Damaskus på tisdagen. Han samtalade med en sexmannadelegation ledd av Hassan Abdel Azim som leder NCCDC som samlar en rad kurdiska, arabnationalistiska, socialistiska och marxistiska grupper. Gruppen har nära band till Moskva och motsätter sig utländsk intervention i Syrien. Den ingår inte i den nyligen bildade Syriska nationella koalitionen som av många stater erkänns som legitim representant för det syriska folket.

Lokala samordningskommittéerna, som organiserar demonstrationer och dokumenterar strider, for ut i bitter kritik mot Brahimi för att han inte får slut på massakrerna, och protesterade mot möjliga uppgörelser som "ställer syrier i ett läge där de utpressas och tvingas välja mellan att acceptera orättvisa kompromisser eller att regimens brott mot dem fortsätter".

Gulfstaternas samarbetsorgan GCC uttalade från Manama sitt stöd för Syriska nationella koalitionen, uppmanade det internationella samfundet att "göra en snabb och seriös insats för att stoppa massakrerna" samt konstaterade att en "politisk övergång" är av största vikt.

Mer läsning

Annons