Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebeller i CAR hotas med sanktioner

Annons

FN:s säkerhetsråd fattade på tisdagen enhälligt beslut om att hota "grupper och individer" som förvärrar konflikten i Centralafrikanska republiken (CAR) med sanktioner.

Inga namn nämns, men det franska initiativet gör att rebelledare på båda sidor nu kan få se tumskruvarna dras åt.

En annan resolution ger FN-mandat åt de uppemot 600 militärer som EU vill skicka till landet. Därmed får styrkan, i likhet med de drygt 5 000 franska och afrikanska militärer som redan finns på plats, rätt att använda våld för att skydda civila.

De nuvarande oroligheterna i Centralafrikanska republiken flammade upp efter en kupp i mars, då Michel Djotodia tillträdde som president, stödd av de huvudsakligen muslimska rebellerna i alliansen Séléka. Som svar på det våld och kaos som följde i rebellernas spår bildades kristna milisgrupper - anti-balaka. Sedan dess har våldet fått alltmer religiösa förtecken och präglats av hämndaktioner från båda sidor, från att tidigare främst ha varit en konflikt mellan norr och söder.

Djotodia avgick i januari i år och har ersatts av Catherine Samba Panza. Under tisdagen utsågs en övergångsregering med representanter från såväl Séléka-rebellerna som anti-balaka. FN uppmanar den nya regeringen att påskynda processen så att nyval kan hållas senast i februari nästa år.

Mer läsning

Annons