Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebelledare samtalar med Uganda

Annons

Ledaren för de kongolesiska rebellerna M23:s politiska gren, biskop Jean-Marie Runiga, har anlänt till Uganda och väntas ha samtal med president Yoweri Museveni, enligt en källa vid presidentkansliet.

Exakt vad rebellerna vill prata om är inte känt. De har tidigare under sitt halvårsgamla uppror försvarat sitt myteri mot armén med att regeringen inte uppfyllt sina löften i fredsavtalet från 2009, och hävdar nu att de intagit Goma, huvudstad i Norra Kivu-provinsen nära Kongo-Kinshasas gränsen mot Rwanda, för att skapa förbättring i regionen.

Läkare utan gränser i området vittnar om hundratals skadade, våldtäkter och avrättningar i rebellernas spår. Tusentals invånare har drivits på flykt från staden, som ligger längs med en strategiskt viktig huvudväg.

Jean-Marie Runiga sade på torsdagen att gruppen misstror Kongo-Kinshasas president Joseph Kabilas löfte om att överväga fredssamtal. De kommer därför inte att lämna Goma, utan i stället fortsätta att avancera, till dess samtalen blir verklighet.

Runiga sade vidare att M23-rebellerna kommer låta biståndsorganisationer verka i de områden som gruppen kontrollerar.

Läkare utan gränser i Kongo-Kinshasa uppger för TT att runt 100 skadade tog sig till sjukhus i Goma efter det att M23 tog över staden.

"Vi vet inget om döda, men döda regeringssoldaters kroppar kunde ses här och var runt om i staden", skriver organisationens lokala chef Thierry Goffeau i ett mejl till TT från Rutshuru i Södra Kivu, dit många flyktingar från Goma tagit sig.

"Det vi ser i sjukhusen är krigsskadade - civila och militärer. Våldtäkter, plundring och summariska avrättningar har rapporterats, men det är oklart vem som bär ansvaret eftersom situationen var kaotisk".

Kongo-Kinshasa har stängt av arméchefen sedan FN har anklagat honom för att vara delaktig i vapenförsäljning till rebellerna, säger en regeringstalesman till Reuters.

Enligt talesmannen återtog armen staden Sake i östra Kongo-Kinshasa på torsdagseftermiddagen.

Internationellt pågår en hård debatt om huruvida M23 verkligen är ett hemmasnickrat kongolesiskt uppror, eller om rebellerna egentligen går Rwandas ärenden i det naturresursrika östra Kongo. Både FN-experter och Human Rights Watch har i rapporter pekat på Rwandas, och Ugandas, kopplingar till M23 - anklagelser länderna nekar till.

Oavsett vilket utgör M23 det kraftigaste hotet mot regeringen i Kinshasa på flera år.

Mer läsning

Annons