Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Realism och äkthet om judisk boxare

Boxaren Rothol var beundrad av många polska judar för att han, en jude, var den bäste polske boxaren. Boxaren Rothol är huvudperson i Gregor Flakierskis roman "Knockout".

Szapsel Rotholc var en väldigt bra boxare. Han var nära att bli Europamästare och den ende polske boxaren som slog amerikanskt motstånd på en turné på tidigt 1930-tal. Han blev inte lika berömd som Max Baer, den judiske boxaren som blev världsmästare i tungviktsboxning, men är på sitt sätt lika intressant.

"Knockout" rör sig mellan modern tid och det mörka 30-tal när nazisterna utrotade stora delar av den judiska befolkningen i Europa. Rotholc hade en position som många judar avundades honom, han var en högt respekterad idrottsman i Polen och hade just på grund av detta många polska vänner.

När Tyskland ockuperade Polen och tvingade in polackerna i getton i Warzawa och Lodz betydde Rotholcs ställning lika mycket. Det har inte skrivits mycket skönlitteratur om de judiska motståndsmännen i gettot, de som skickade andra till döden för att överleva så länge som möjligt själv. Steve Sem-Sandbergs "De fattiga i Lodz" berättade den historien mycket bra.

Rotholc petades från polska landslaget i boxning för att han var jude. Men nästa landskamp var han återigen uttagen. Kanske just för att han var jude den gången. Landskampen gick nämligen mot Tyskland, några dagar efter Kristallnatten.

Gregor Flakierskis "Knockout" är en på många sätt imponerande roman. Dels för att den är så underbyggd av fakta men kanske i ännu högre grad för att hans romangestalter tänker och känner med en sådan äkthet. Det finns ett par formuleringar av Rotholc som möjligen känns en aning lagda i hans mun, som när han talar om intellektuella, men det är en mycket liten fundering i den yttersta marginalen.

Romanen ges ut av nystartade Alyasiri bokförlag i Kramfors. Den första romanen från förlaget, som tidigare gett ut tre diktsamlingar.