Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RBS mest exponerad mot Dubai

Brittiska banker har en total exponering mot det statligt ägda Dubai World på fem miljarder dollar och är därmed den största gruppen utländska fordringsägare i det krisdrabbade konglomeratet.

Royal Bank of Scotland är mest exponerad av de brittiska långivarna med närmare två miljarder dollar i fodringar, enligt Financial Times.

HSBC, Standard Chartered och Lloyds har en exponering på cirka en miljard dollar vardera, enligt tidningen.

Men de brittiska bankerna tycks ha sin mesta utlåning i de fortfarande fungerande delarna av verksamheterna i Dubai World.

Av Dubai Worlds 26 miljarder dollar i skulder som är föremål för rekonstruktion är RBS exponering cirka 700 miljoner dollar och för Standard Chartered rör det sig om 350 miljoner dollar - avsevärt mindre än befarat.

Bankerna har avböjt att kommentera uppgifterna.

Det skuldtyngda emiratet Dubai meddelade i onsdags sin vilja att förhandla om villkoren för låneportföljen i det statliga holdingbolaget Dubai World och dess fastighetsjätte Nakheel. Det handlar om lån på totalt 59 miljarder USA-dollar, eller merparten av Dubais totala skuldbörda på 80 miljarder dollar (cirka 560 miljarder kronor). För 26 miljarder dollar vill Dubai nu ha nya betalningsvillkor.