Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik återtar skateboardtoppen

Det fanns en tid då Rättvik var den självklara platsen för skateboardåkare från hela Europa och tränare flögs in från USA. På söndag är det dags igen - Rättvik blir då centrum för både nostalgitripper och framtidsplaner genom Eurocana Summer Camp Reunion.

Annons

– Det ska bli otroligt roligt att få träffa flera av skateboardlegenderna, säger Jonas Wahlstrand som tillsammans med de andra medlemmarna i med Rättviks Skateboardförening - ”Hela RättvikRullar”, som bäst håller på att bygga en lika dan ramp som fanns på 1970 och 1980 talen.

Här är gänget som spikar och bygger till långt in på nätterna för att få rampen klar till Rättviks stora skateboardevent nu på söndag som ordnas av Rättviks Skateboardförening - ”Hela RättvikRullar”.

En ramp med samma mått - 13 meter lång och 3,5 meter hög – precis som när Sörlins Sommarland byggde den första skateparken och ordnade sommarlägret Eurocana Summer Camp med skateboardproffs från USA som coacher för sommarlediga ungdomar från hela landet.

– På den tiden var Rättvik en av de främsta skateboardorterna i Sverige och även i Europa. Den historien får inte glömmas bort, fortsätter Jonas Wahlstrand.

Och den största rampen i Rättvik hade också en stor del i utvecklingen av all extremsport som finns i dag.

–Ja, rampen var högre än vad proffsen från USA var vana vid och det gjorde att de kunde hoppa högre och hitta på helt nya trix, sådana som idag är självklara.

Tanken på att försöka få legendarerna tillbaka till Rättvik för en återträff väcktes – och det visade sig att det var fler som var inne på samma tankar.

Steve Caballero gör en 360 ollie på Eurocana Summer Camp i Rättvik 1981. På söndag är han tillbaka på

– Även Stockholm var på gång, så vi gjorde gemensam sak. "Vi fixar allt bara ni kommer hit!" sa vi och nu blir det så att legendarerna först är i Stockholm och så avslutas träffen i Rättvik nu på söndag. Skulle det behövas så kan vi fortsätta även på måndag.

Det gäller bara att rampen blir klar. Allt arbete görs ideellt och det spikas från ordninarie arbetes slut på eftermiddagen tills solen går ner – bokstavligen.

Rampen kostar uppemot 70 000 kronor att bygga och både Rättviks kommun, Leksands Sparbank och AB Karl Hedin har sponsrat projektet.

– Det är mycket att göra, men det blir klart, lovar Jonas Wahlstrand.

Rampen som nu byggs är inte bara en nostalgitripp. Den ingår även i framtidens skateboardhistoria i Rättvik.

– Vi vill bygga en ny skateboardpark och vi håller på att diskutera med kommunen om var den ska ligga.

– Det är viktigt för oss att Rättvik återtar toppositionen vi en gång hade när det gäller skateboard och förhoppningen är att Rättviks kommun förstår vårt framtids tänk och ser samhällsnyttan i det hela.

Jonas Wahlstrand i Rättvik ser fram emot söndagens stora skateboardevenemang med världsstjärnor på plats.

Jonas Wahlström och hans kompisar vill också "slå hål på fördomsbubblan".

– Folk tror att skateboard är klotter, droger och rackartyg. Det kanske det var en gång men tiderna förändras. Nu är det till och med en OS-gren! Det är dags att folk förstår att det är en seriös sport som välkomnar alla – oavsett ålder, kön eller sexuell läggning.

Återträffen på söndag är öppen för allmänheten. Klockan 12 öppnar området för allmänheten – man håller till vid stranden strax bredvid Hälsingland – och klockan 13 börjar tävlingarna och proffsen kommer att köra egna uppvisningsåk.

Och skulle någon missa evenemanget så blir det en återträff till nästa sommar.

Ladda hem nya versionen av DT:siPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-App här

Läs mer om Rättvik

Mer läsning

Annons