Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfylla blir pilotfall

Annons

En yrkeschaufför från Sundsvallsområdet dömdes till samhällstjänst för rattfylla och blev för samma brott av med körkortet. Men EU ogillar dubbla straff för samma brott och mannen överklagade det indragna körkortet.

Chauffören fick avslag av Kammarrätten som dock tvingas ta upp fallet igen.

En rad skattedomar där brottslingar släppts fria eftersom de tidigare dömts att betala skattetillägg gör fallet till ett pilotfall, skriver Tidningen Ångermanland.

I juni i år slog Högsta domstolen (HD) fast att en skattefuskare som tvingats betala skattetillägg inte får åtalas i domstol för samma fusk, enligt Europarätten. Efter det har många hävdat att samma regel om förbud mot dubbelbestraffning borde kunna appliceras på trafikbrott och återkallande av körkort.

Vissa domstolar har resonerat på det sättet men inte alla. Hovrätten för västra Sverige har i två fall bedömt att trafikmålen och skattemålen inte går att jämföra eftersom ett beslut om indraget körkort är tillfälligt.

Samtidigt har flera förvaltningsrätter avgjort fall där personer som dömts för trafikbrott har överklagat körkortsåterkallelser.

Förvaltningsrätterna anser inte att det strider mot förbudet, har Carina Engman, utredare på Transportstyrelsen, tidigare sagt till TT.

Mer läsning

Annons