Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rattfull nekade till brott: "Visste inte det var olagligt att köra när man druckit alkohol"

Mannen stoppades i en poliskontroll och blåste positivt. Men han förnekade brott - motiveringen:
– Jag kände inte till att man inte får köra bil efter att ha druckit alkohol i Sverige, sa han.

Mannen, som ännu inte fyllt 18 år och saknade körkort, stoppades i en poliskontroll på Bruksvägen i Sollefteå i början av september. Förutom att han körde olovligt misstänktes han för rattonykterhet och fick göra ett utandningsprov. Det visade 0,39 promille alkohol i blodet.

Föraren berättade att han varit på fest och där drack en starköl och någon annan dryck. När han några timmar senare satte sig i bilen kände han sig inte alls påverkad och dessutom gick ju körningen alldeles utmärkt, förklarade han.

Läs mer: Handlade öl på Systemet - åkte fast för rattfylla

När poliserna påtalade att han var misstänkt för rattfylleri invände mannen raskt:

– Jag hade inte en aning om att man i Sverige inte får köra bil efter att ha druckit alkohol. Dessutom trodde jag att jag inte längre hade någon alkohol i kroppen när jag satte mig i bilen och körde.

Men rätten tar ingen notis om mannens förklaring och dömer honom för rattfylleri. För ansvar för brott krävs inte att gärningsmannen känner till att ett visst förfarande är ett brott, menar rätten. I målet har det heller inte framkommit någon omständighet som gör hans okunskap om detta ursäktlig.

Mannen dömdes även för olovlig körning, ett brott han erkänt. Påföljden bestämdes till 30 dagsböter om vardera 50 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Läs mer: Rattfylleristens otroliga historia: "Jag drack handsprit – trodde det var energidryck"

■■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.