Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten att uttrycka sig fritt

Konsekvenserna av Jyllands- Postens bilder känner nu de flesta till: tecknarna mordhotade, danska ambassader attackerade och danska flaggor satta i brand etcetera.

Jyllands- Postens beslut att publicera karikatyrerna fattades i ljuset av att danska översättare och illustratörer inte ville ta sig an muslimska teman i rädsla för repressalier. Du hörde rätt, människor i ett fritt samhälle vågade inte uttrycka en viss sak i rädsla för att något hemskt kanske skulle hända. Sådan rädsla förekommer i totalitära regimer, men ska inte finnas i demokratier som värnar frihet - rätten att tro, tycka och även uttrycka vad man vill. Likväl upplevde en mängd människor rädsla för våldsam hämnd, inte från staten, men från fanatiska islamister inom landet.
För att ta reda på om detta verkligen var fallet lät Jyllands- Posten alltså publicera bilderna, vilket i efterhand bekräftat misstanken: det fanns verkligen fog för att vara rädd för att på något sätt kritisera islam - till och med i ett fritt samhälle som Danmark. Tecknarna blev mordhotade och tvingas nu leva under polisskydd. Dessutom skapades genom många av de demokratins företrädare som bad muslimvärlden om ursäkt, ett - om inte politiskt, så dock socialt tryck att inte göra samma misstag igen, och redan har röster höjts som kräver Jyllands- Postens chefsredaktörs avgång.

Att kritisera islam leder alltså, har denna händelse visat, såväl till dödshot från islamistiska fanatiker, som till ett socialt fördömande från det egna fria samhället. Med andra ord: vill du känna dig trygg och inte bli utstött av dina egna, så våga inte kritisera islam!
Man kan på goda grunder tycka att dessa karikatyrbilder var smaklösa och ett hån mot en av världen största religioner. I dialogen med de islamistiska grupper som hetsar pöbeln som bränner ambassader, bör man också betona att det inte är de demokratiska regeringarna som står bakom dessa bilder.

Men samtidigt måste vi komma ihåg att vår främsta plikt inte är att be totalitära grupper om ursäkt för att somliga i vårt samhälle brukar yttrandefriheten på ett kanske osmakligt sätt. Vår första plikt är att garantera alla rätten att kunna uttrycka sig fritt - vad än man uttrycker - utan rädsla för mordhot och repressalier. Vår första prioritering måste därför vara, inte att fördöma dem som publicerat dessa bilder, utan att spåra upp och kasta de människor i fängelse, som hotar andra människor till döds på grund av att de uttrycker vissa åsikter. De som inom vårt samhälle genom mordhot skrämmer andra till tystnad tolererar inte demokratin, och får av demokratin själva aldrig tolereras.


RONIE BERGGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel