Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång om polisvåld inledd i dag

Annons

Mannen var aggressiv och utåtagerande och ska ha sagt att han hade sprängmedel, enligt polisen. Själv minns han nästan ingenting.

I dag inleddes rättegången mot en polis som bussade en hund mot en man och slog honom upprepade gånger med batong.

Polisen filmades med en mobilkamera under händelsen i juli på Brunnsgatan i centrala Stockholm. På filmen ses polisen bli arg och aggressiv mot en man som verkar berusad, men som är fysiskt passiv. När han vägrar att lägga sig ner går hon till attack.

Polisen misstänks för misshandel alternativt tjänstefel. Hon nekar till brott.

Åklagaren Mats Åhlund inleder med att berätta vad som hände kvällen då polisen misstänks ha misshandlat en man.

Han var utåtagerande, humörväxlande och förvirrad, säger åklagaren om mannen, som raglade omkring blodig efter att tidigare ha slagit sönder en ruta.

Polisen som anklagas för att ha använt för mycket våld sitter i salen mittemot den man som hon ska ha misshandlat. Hennes advokat Johan Eriksson understryker att hon var ensam polis vid ingripandet, och upplever situationen som obehaglig då hon möter en "aggressiv" nedblodad man som börjar med att slå på polisbilen.

Han lyder inte heller när hon säger att han ska lägga sig ned.

Försvarssidan har kallat ett expertvittne som senare i dag ska intyga att kvinnan i själva verket slår för löst. Batongen ska slås med sådan kraft att den får effekt snabbare, enligt Eriksson.

Det man lär ut till poliser är att man ska använda batongen tills den får avsedd effekt, tills personen ger sig. Hon slår inte för att skada, säger han.

Mannen som ska ha misshandlats åtalades själv i december misstänkt för bland annat skadegörelse.

Jag kommer inte ihåg vad som har hänt, så jag vet inte vad jag gjort och inte gjort, säger han.

Han blev utkastad från en restaurang, vilket en vän berättade senare. Något han sedan minns vagt är när hunden är över honom.

Jag får en minnesbild när hunden biter mig, att det gör ont, säger han.

Hunden bet mannen i ljumsken. I 3-4 veckor kunde han "inte göra någonting", säger han, och hänvisar till bland annat stora blåmärken.

När jag stannar polisbilen går han fram och slår hårt i rutan. Då inser jag att den här mannen är aggressiv, utåtagerande och labil, säger polisen när hon förhörs i rätten.

Enligt kvinnan säger mannen "rör du mig, då jävlar ska jag visa dig".

Mannen ska även ha sagt att han har sprängmedel, vilket polisen anser sig inte helt kunna utesluta. Hon håller i en skällande hund, höjer batongen och förvånas över att han inte backar.

Samtidigt ser jag hur hela hans ansiktsuttryck förändras, hur han spänner käkarna. Det där har jag förstått betyder att han ska flyga på mig. Jag har sett andra med det uttrycket helt explodera. Om han ger sig på mig är risken stor att han slår ned mig, säger hon.

Hon berättar hur hon slår och slår, utan att det får effekt.

Hunden har bitit honom, jag har slagit honom med batong, och det händer ingenting, säger hon, men inser till slut att slagen tar och beordrar då hunden att sluta.

Kvinnan är hundförare och har arbetat som polis i tio år.

Mer läsning

Annons