Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegång närmare för Kinadissident

Kinesiska myndigheter har tagit ännu ett steg mot att ställa en av landets mest kända dissidenter, demokratiaktivisten Liu Xiaobo, inför rätta, uppger hans advokat.

Polisen har avslutat sin utredning och överlämnat fallet till åklagare, med en rekommendation att Liu åtalas för "uppvigling till subversiv verksamhet". Anklagelsen riktas rutinmässigt mot personer som kritiserar de styrande kommunistpartiet.

Liu har varit en nagel i ögat på regimen sedan demokratirevolten på Himmelska fridens torg 1989, trots att han tillbringat en stor del av tiden sedan dess bakom galler. Hans fall har blivit fokus för internationell kritik mot människorättsläget i Kina.

Förra året presenterade han och andra oppositionella Charta 08, ett öppet brev med krav på politiska reformer som lockade tusentals underskrifter. Det är bland annat för denna aktion som han nu riskerar att fängslas på nytt.