Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång mot norrman skjuts upp

Annons

Rättegången i Kinshasa mot den norske legosoldaten Joshua French för mord på sin norske cellkamrat Tjostolv Moland har pausats och återupptas först på fredag. Anledningen är problem med tolkningen.

Rättegången tog paus sedan Frenchs norske advokat via den kongolesiske försvarsadvokaten protesterat mot den tolk som ska översätta vad French säger på engelska till franska.

Efter ytterligare tolkproblem bestämde rätten att rättegången avbryts och återupptas först på fredag morgon. Orsaken är enligt domaren Serge Kabondo att "rätten behöver en mer erfaren tolk".

French är tidigare dömd tillsammans Moland för mord på en kongolesisk man och spioneri. Dödsdomarna omvandlades senare till livstids fängelse. Enligt det nya åtalet ska French i augusti ha mördat Moland i deras gemensamma cell. Moland tog, enligt kongolesisk polis, livet av sig i cellen.

På plats i Kinshasa finns företrädare för norsk kriminalpolis och norska UD samt Frenchs mamma. En norsk advokat fungerar som juridisk rådgivare till den nye kongolesiske advokat som ska föra Frenchs talan inför militärdomstolen i Kinshasa.

Rättegången väntas pågå i tre dagar.

Mer läsning

Annons