Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasistiska glåpord mot Sollefteåspelare

Under matchen mot Spöland utsattes Sollefteåspelaren Christian Kpobi för en rasistisk attack från en motspelare.

– Han skrek "baboon", vilket betyder babian på engelska. Jag gick i taket och mina lagkamrater fick lugna ner mig under matchen, berättar Christian, som under sina snart fyra år i Sverige som fotbollsspelare aldrig tidigare blivit utsatt för någonting liknande.

Kpobi har tidigare också spelat fotboll i Härnösands FF, Älgarna, Frånö och nu är han i Sollefteå. Han kommer ursprungligen från Ghana och är en stabil mittback.

Budskapet var hur som helst riktat mot Christians hudfärg.

– Jag hörde klart vad killen sa och jag som i normala fall är väldigt lugn, blev heligt förbannad. Mina kamrater i laget fick hålla mig tillbaka.

Domaren gav i stället Sollefteåspelaren ett gult kort.

– Jag försökte göra honom uppmärksam på vad som hade sagts, men det reagerade inte domaren på. Jag sa åt honom att han stöder rasismen om han inte markerade på något sätt.

Nu lugnade Kpobi ner sig, för att under resten av matchen spela på toppen av sin förmåga.

– Jag fick ett bra stöd av vår lagkapten Mikael Åhman efter den här situationen. Egentligen tog jag inte åt mig personligen, men jag tycker att nu får det vara nog med rasistattacker på grund av hudfärg.

Efter matchen kom spelaren i Spöland och bad om ursäkt för intermezzot.

– Det kändes skönt och givetvis accepterade jag en utsträckt hand, dessutom visade det att jag faktiskt inte ljög när jag påpekade vad killen hade sagt. Niklas Eriksson och andra i laget diskuterade med deras spelare och frågade vad han menade. Denne påstod att han inte visste vad ordet "baboon" betydde.

Dessutom fick Christian Kpobi en ursäkt från Spölands lagledning, vilken han också godtog.

– Jag tror deras kille lärde sig en läxa, han kommer nog aldrig att säga det ordet igen till någon annan afrikansk spelare.

Anders Qvist, ledare i Sollefteå:

– Vi väljer att inte agera eftersom deras spelare klev in i vårt omklädningsrum och bad om ursäkt direkt efteråt. Det räddade upp situationen. Det är gott nog och han kommer nog inte att upprepa det. Givetvis tror vi på Christian för han blev väldigt upprörd och det hela var oerhört tråkigt, men han accepterade ursäkten. Det räcker för oss.

Ingen i Sollefteå hörde den verbala attacken, men ingen betvivlar den.

– Inte ens domaren hörde vad deras spelare sa.

Vad säger du om Christian Kpobis gula kort?

– Det var helt rätt av domaren, han tog ju tag i spelaren i ren upprördhet.