Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ras för högavlönad vid pension

Annons

Högavlönade utan tjänstepension bör se om sitt hus. Ju högre lön man har desto viktigare är tjänstepensionen.

Det är tjänstepensionsföretaget Collectum som än en gång vill påminna om vikten av att se till att arbetsgivaren betalar in tjänstepension. Beräkningar visar att en privatanställd ingenjör som saknar tjänstepension får räkna med att klara sig på en knapp tredjedel av inkomsten som pensionär.

Pensionen kommer att ligga på ungefär två tredjedelar av den tidigare inkomsten för den som går i pension - under förutsättning att man har tjänstepension. För den som saknar det blir pensionen väsentlig lägre. Och eftersom den allmänna pensionen har ett inkomsttak på 34 000 kronor i månaden blir tjänstepensionen ännu viktigare för högavlönade.

I Collcetums räkneexempel får den högavlönade ingenjören 32 procent av sin tidigare inkomst i allmän pension. En som jobbat inom kundservice och saknar tjänstepension får 43 procent av sin tidigare inkomst. Förutsättningen är att de båda jobbar till Pensionsmyndighetens alternativa pensionsålder, 68 år och 11 månader och att de börjat jobba vid 27 års ålder.

Oavsett hur mycket man tjänar är det viktigt att se till att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

Mer läsning

Annons