Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapport i FN: Färre dör i krig

Annons

Krig är mindre dödliga i dag än på 1950-talet, rapporterar ett kanadensisk säkerhetsprojekt, som uppger att det genomsnittliga dödstalet per konflikt och år gått ner med 90 procent sedan 2000.

Hela den nationella dödligheten sjunker även i länder med väpnade konflikter, uppgav deltagare i studien vid en presskonferens i FN på onsdagen.

Ett exempel är inbördeskrigen i Kongo Kinshasa. Det dödstal som hittills gällt där är totalt 5,4 miljoner men studien visar att det är "alldeles för högt". Någon exakt alternativ dödssiffra redovisas inte utan rapporten nöjer sig med att siffran kan vara hälften så stor.

Siffran 5,4 miljoner kommer från den internationella räddningskommittén IRC - som i en kommentar dock vidhåller sin uppgift och avvisar den nya rapporten.

Vi tror att krigskostnaderna, dödligheten i krig, antalet människor som dödas årligen per konflikt, har gått ner ganska dramatiskt, sade säkerhetsprojektets ledare Andrew Mack.

Sedan 2000 har genomsnittskonflikten tagit 90 procent färre liv årligen än på 1950-talet, visar studien. Den har gjorts av Human Security Report Projekt vid Simon Frasier University i Vancouver. Fyra europeiska länder har stött studien.