Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räntetrycket mot Grekland ökar

Annons

Räntorna fortsatte att stiga i Aten på torsdagen. Gapet till tyska räntor med samma löptid slog rekord trots att Greklands finansminister Giorgos Papakonstantinou sade sig se goda förutsättningar för att kunna täcka landets lånebehov under de kommande veckorna och månaderna.

Totat beräknas Grekland, ett av eurozonens 16 medlemsländer, behöva låna upp 53 miljarder euro i år och chefen för landets riksgäld, Spyros Papanikolau, sade att man planerar för obligationslån i både dollar och euro.

Möjligen i yen också. Det kommer bero på förhållandena på marknaden, sade han.

I onsdags förde finansministern även möjligheten att ta upp lån direkt från befolkningen på tal.

Greklands budgetunderskott svällde till 12,7 procent av BNP i fjol, vilket är mer än fyra gånger så mycket som tillåts i den stabilitetspakt som styr eurosamarbetet.

De snabbt försämrade grekiska statsfinanserna, som ledde till sänkta kreditbetyg och spred oro på finansmarknader i december, har sänkt euron till den lägsta kursen mot dollarn på fem månader.

Samtidigt fortsätter marknadsräntorna i Grekland att stiga. På torsdagen ökade gapet mellan grekiska och tyska obligationsräntor till den högsta nivån sedan euron introducerades.

Räntan på en tioårig grekisk statsobligation låg därmed på 6,2 procent. Motsvarande svenska ränta ligger på 3,4 procent.

Grekland presenterade nyligen en stabilitetsplan, enligt vilken landets underskott ska trappas ned till under 3 procent av BNP till 2012. Planen har överlämnats till Bryssel, som enligt Papakonstantinou haft en positiv inställning till målen som satts upp.

EU:s finansministrar väntas fatta beslut om planerna i mitten av februari. Rekommendationerna som klubbas då måste i sin tur implementeras av den grekiska socialistregeringen, som tillträdde i höstas. Fyra månader efter EU-beslutet kommer grekernas försök att genomföra EU-kraven att utvärderas. Blir det underkänt kan det bli sanktioner.

Sanktioner kan även bli aktuella då Greklands nationalräkenskaper under flera år, enligt EU, innehållit vilseledande siffror.