Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramsele har Sveriges största vindkraftpark: "Snart kan det bli 90 stycken"

Snart är Björkhöjdens vindpark utanför Ramsele Sveriges största. Chef för projektet är 29-åriga Sara Eriksson.
– Just nu står det 62 turbiner här men snart ska det bli 90 stycken, säger hon.

I början av nästa år är det tänkt att hela Björkhöjdens vindpark utanför Ramsele ska vara i gång. Sara Eriksson jobbar för Siemens och är platschef för driften på parken, som i slutändan ska lämnas över till SCA Statkraft AB.

I dag producerar parken drygt 193 megawatt per dag men det byggs fortfarande turbiner. När parken är färdig kommer dess maxproduktion vara 270 megawatt, vilket kan försörja runt 170 000 hushåll enligt Sara Eriksson. Förhoppningen är också att skapa arbetsmöjligheter för Ramseleborna.

Läs också: Klart för miljardsatsning på vindkraft i Sollefteå

– Turbinernas livslängd är 20-25 år och det behövs ett 15-tal tekniker som sköter dem, säger hon.

2007 började Sara Eriksson läsa till civilingenjör. Därefter sökte hon till Siemens och arbetade en period i Danmark innan hon återvände till Stockholm, där hon kommer från.

– Jag var intresserad av vindkraft redan innan jag började jobba här på Björkhöjden. Det är ett ämne där det händer otroligt mycket och jag tror att det kommer att hända ännu mer i framtiden, säger hon och fortsätter:

Läs också: Försvaret säger ja till vindkraft i Ramsele

– Det är klart att det är en omställning att vara i Ramsele på veckorna, men det är fint och jag tycker att det finns mycket att göra. Jag går på loppisar och vandrar, bland annat. Nu längtar jag till vintern så att jag kan börja åka längdskidor.

Enligt Sara Eriksson råder det delade uppfattningar om vindkraftens vara eller icke vara. För att motverka detta har det bland annat hållits öppet hus-kvällar för fundersamma Ramselebor.

Läs också: Skorped splittras av vindkraftplaner

– Det har varit ett stort intresse för dessa träffar. Förra gången var det cirka 130 personer som dök upp, så det var väldigt roligt. Just nu känns mottagandet överhängande positivt, men jag förstår att det kan vara läskigt i byggfasen, säger hon och fortsätter:

– Sedan förstår jag att vissa tycker att turbinerna låter lite då man är van vid att det är helt tyst häruppe. Men de flesta brukar kommentera att det är mycket mindre ljud än vad man tror från dem.

Läs också: Havsörn dödad av vindkraftverk – företaget polisanmäls