Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkna med fler flyktingar

Årets flyktingsäsong har inletts. Samma upprörande scener som i fjol, samma brist på ordnad mottagning. Regeringarna i Sydeuropa verkar inte ens kunna ställa upp med nödhjälp - det får enskilda syssla med. Handlingskraft visar de bara när det gäller att resa nya stängsel och kasta tårgasgranater mot kvinnor och barn, som nu utgör huvuddelen av flyktingarna.

Det humanitära läget i Syrien har förvärrats av de ryska bombningarna, som också försämrat utsikterna för de fredsförhandlingar som skulle ha varit igång vid det här laget. De hotar också den bräckliga vapenvila som gäller på några fronter sedan en vecka tillbaka.

Det finns ljuspunkter i Mellanöstern, som till exempel i Iran efter kärnteknikavtalet. Men Iran stöder fortfarande diktatorn Bashar al-Assad i Syrien. IS pressas visserligen tillbaka i Irak och Syrien, men lämnar död och förintelse efter sig. Kriget har pågått i fem år, och den enorma förstörelsen gör det omöjligt för flyktingarna att återvända under överskådlig tid.

Resten av Mena-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) ser inte mycket bättre ut, med krig i Jemen, ett statslöst och terroristinfiltrerat Libyen (som flyktingarna kan tvingas passera igen om Balkanrutten stängs) och ett skakigt Tunisien. Lägg till detta torka och svält i Afrika, och det är lätt att räkna ut att flyktingtrycket inte kommer att minska.

Situationen för flyktingarna i lägren runt om i Mellanöstern blir också alltmer ohållbar. Mycket litet görs för att integrera dem i de länder som de sökt skydd i. Turkiets oberäknelige president Tayyip Erdogan är mer upptagen av att bekämpa kurder och journalister än att engagera sig för flyktingarna från Syrien.

Ändå är Merkelplanen för flyktingsamarbete med Turkiet den mest lovande ansatsen hittills för att lösa Europas flyktingkris. Förutsättningen är att Europa ställer upp på en ordnad utväxling av flyktingar, och det kräver att större press sätts på de EU-länder som idag helt eller devis smiter från sitt ansvar. Enbart pengar till Turkiet och Grekland räcker inte för en hållbar lösning.

FN-sändebudet Staffan de Mistura såg i höstas en vilja hos alla inblandade parter att finna en politisk lösning på konflikten i Syrien. Men han varnade samtidigt för att ett misslyckande kunde leda till ytterligare fem års strider - och sedan skulle det inte finnas något Syrien kvar.

Låt oss tro på det förra, men planera för det senare. Vi måste utgå från att flyktingarna kommit för att stanna, se dem som medmänniskor och så snabbt som möjligt ge dem en plats i våra samhällen. I Europa är det nu bara Tyskland som helhjärtat ställer upp för nya flyktingar, sedan Sverige och Österrike kastat in handduken. Tre delstatsval den 13 mars kan tvinga Merkel att lägga om kursen.

Misslyckas EU att organisera flyktingmottagandet på ett ansvarsfullt sätt, kommer drömmen om ett fredligt, sammanhållet och välmående Europa att spricka. Kvar blir en världsdel på dekis, ekonomiskt, politiskt och moraliskt.

Torsten Nilsson skriver krönikor med utrikespolitiskt anslag