Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radion tystnar i protest

Total radiotystnad i en timme. Det blir verklighet i samtliga kommersiella radiokanaler torsdagen den 3 december. Aktionen är en protest mot villkoren för den kommersiella radion i Sverige.

Det här är en chans för oss att visa för lyssnarna hur en morgon utan kommersiell radio kommer att låta, säger Per Lorentz, informationschef för MTG Sverige och talesperson för radiobranschen i den här frågan.

Mellan en och två miljoner svenskar lyssnar på kommersiell radio mellan sju och åtta på morgonen. Men på torsdagen kommer de som vanligtvis lyssnar på Adam och Gry i Mix Megapol eller Roger, Titti och Gert i Rix FM att mötas av tystnad.

Demonstration

Det är de kommersiella radiokanalernas sätt att demonstrera mot de höga koncessionsavgifterna, sammanlagt 136 miljoner kronor per år.

Vi vill digitalisera sändningarna och skapa plats för fler kanaler - men ska vi kunna ta de investeringarna måste koncessionsavgifterna sänkas, säger Per Lorentz.

Kan tystna

I en statlig utredning för ungefär ett år sedan föreslogs det att avgifterna för rätten att sända reklamfinansierad radio skulle sänkas markant i den nya radio- och tv-lagen.

Företrädarna för den kommersiella radion menar att regeringen backat från det löftet och att det på sikt kan innebära att flera radiostationer kan tystna helt nästa år.

Riskerar ni inte att tappa lyssnare till den ickekommersiella radion genom den här aktionen?

Det är en försumbar risk. Vi vet att våra lyssnare älskar våra program, säger Per Lorentz.