Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radio Norden - ny mediekanal i Kramfors som ska sända dygnet runt

/
  • Stefan Kanerva, ser fram emot starten av Radio Norden.

En ny medieaktör gör entré i Kramfors. Radio Norden ska sända dygnet runt från 1 juni. På längre sikt är meningen att också göra webb-tv.

Annons

Det är Föreningen Norden som står bakom satsningen i samarbete med ABF Västernorrland. Man vill också ha Kramfors kommun som samarbetspartner. Ansökan om bidrag för ett inledande projekt har gjorts till kommunen och länsstyrelsen och ska även skickas till EU:s program för internationellt samarbete.

– Det här är en idé som vi haft i över två års tid, men det gäller att starta i rätt tid, säger Stefan Kanerva, ordförande i Föreningen Norden Kramfors.

Radio Norden tjuvstartade nyligen med radiosändning och webb-tv-sändning från seminariet om landstinget i Sollefteå och den stora sjukhusmanifestationen i Härnösand. Men det är först om en dryg månad som det blir start på allvar.

– Vi kör webbradio och podradio i början, sändningar dygnet runt, året runt. Inledningsvis blir det en hel del musik men successivt ska en programbank byggas upp, berättar Stefan Kanerva.

Syftet är att skapa en mediekanal med utgångspunkt från en lokal samhällsdebatt. Innehållet blir nyheter, kultur och annat av intresse från lokalsamhället, Sverige och Norden. En viktig del blir att sända på flera språk för att nyanlända ska få ta del av informationen. Kramfors blir huvudort för sändningarna, men förhoppningen att detta successivt utvidgas med ett samarbete över Norden.

En styrgrupp för projektet ska bildas och tre personer anställas för att driva verksamheten. En projektledare ska i studiecirkelform lära folk att producera program och texter. En person ska göra program och bör vara språkkunnig för att kunna arbeta mot nyanlända. Ytterligare en medarbetare blir teknikansvarig och producent.

En webbsida byggs upp för att lägga ut information och det ska på sikt gå att printa ut en tidning i pappersformat. Senare i planeringen finns tanken på att göra webb-tv. Satsningen kopplas även mot de olika bygdesidor som sköts i ABF:s regi.

– Meningen är att många ideella krafter är med och driver detta och att det startar fler bygdesidor.

Är det lite av den gamla närradions filosofi med föreningar som gör program?

– Detta blir större än närradion. Men Radio Norden ska sända från den gamla närradiostudion på Kramfors folkets park. Vi köper loss utrustning och skivor från Dag Bodin. Han tycker det är roligt att det här kommer i gång, säger Stefan Kanerva.

Stefan Kanerva tror att projektet ska pågå till 2018. Sedan gäller det att hitta en långsiktig finansieringsmodell.

– Förmodligen genom reklam på något vis, men vi ska även fundera över andra möjligheter till intäkter.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

Annons