Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningsskola kan få FN-status

Till hösten kan FN-flaggan komma att hissas på Räddningsgymnasiet Sandö.
På uppmaning från svenska FN-förbundet har en ansökan skickats in om att bli en certifierad FN-skola, i så fall den första i Norrland.
– Det skulle vara väldigt roligt och samtidigt mycket prestigefyllt, säger skolans rektor Per-Olof Löfqvist.

Det finns 28 certifierade FN-skolor i Sverige. För att få hissa den välkända blå-vita flaggan ställs bland annat krav på att skolan har en internationell profil och aktivt jobbar med globala frågor.

Eleverna i årskurs tre på Räddningsgymnasiet återvände nyligen hem efter en tre veckor lång studieresa i Kambodja. Det är elfte året i rad som skolans avgångsklass tillsammans med lärare reser till ett utvecklingsland.

Eleverna Sandra Degent, Mariel Estrella-Näslund och Pelle Holmström hade som projektarbete att planera och organisera resans mycket omfattande program. Bland annat ingick besök vid SOS-barnbyar som skolan stödjer, ett hem för HIV-smittade barn, sjukhus och olika minnesmärken efter Röda Khmererna regim. Eleverna träffade även Somaly Mam, världsberömd för sin kamp att rädda flickor som sålts till bordeller.

– Vårt besök blev också uppmärksammat av både tv och en tidning, berättar Mariel Estrella-Näslund.

Det mångåriga internationella engagemanget har gjort intryck på svenska FN-förbundet vars representant före jul besökte räddningsgymnasiet. Som väntat uppfylls redan kraven för att blir FN-skola. Kommunens barn-, kultur- och utbildningsnämnd stödjer också ansökningen.

– En FN-skola får fortbildning för elever och lärare i FN-kunskap, som fred och säkerhet och utvecklingsfrågor. Dessutom har man tillgång till FN-förbundets nätverk. Allt detta betyder att kvalitén på det vi gör blir ännu högre, säger Pernilla Fredriksson, lärare i engelska och religion.

FN-förbundet ska under våren ta ställning till Räddningsgymnasiets ansökan. Går allt som det är tänkt kan FN-flaggan vara på plats lagom till starten av höstterminen. Även om avgångsklassens elever inte hinner vara med om FN-certifieringen tror Per-Olof Löfqvist ändå de kan dra nytta av att tidigare ha gått på skolan.

– Det kan vara meriterande vid arbete utomlands.