Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddad efter sju dagar i Haiti

Annons

Räddningsarbetare har lyckats dra upp en 25-årig kvinna ur rasmassor där hon varit inspärrad i sju dagar efter den förödande jordbävningen i Haiti förra veckan. De fann kvinnan under ruinerna av ett sammanstörtat köpcentrum i huvudstaden Port-au-Prince.

Hon är vid medvetande och mår bra, sade räddningsarbetaren Thiery Cerdan till AFP.

Innan dess hade en annan "mirakelräddning" ägt rum: en äldre kvinna drogs ut ur ruinerna från det som varit Haitis katolska katedral av mexikanska räddningsarbetare.

Sedan de internationella hjälporganisationerna började anlända till Haiti har 121 personer levande grävts fram och dragits ut ur spillrorna, rapporterar FN i Geneve.

Men fortfarande uppges läget på gatorna i huvudstaden Port-au-Prince vara kritiskt och det är spänt mellan den lokala polisen och människor som i praktiken har plundring som en överlevnadsstrategi.

Samtidigt kommer kritik mot de så kallade matbombningar som USA inledde i tisdags.

Bara de starka får nytta av leveranserna från helikoptrarna, säger Haitis Washingtonambassadör Raymond Joseph till AFP. Ambassadören kallade nedsläppet för kaotiskt och sade hans land behöver en stabil försörjning av bistånd. Det borde finnas områden där helikoptrarna kan landa.

Läkare utan gränser (MSF) har å sin sida rapporterat att en femte transport med medicinska förnödenheter vägrats landningstillståndet på flygplatsen utanför Port-au-Prince. Flygplanet avvisades tre gånger och landade till sist i grannlandet Dominikanska Republiken.

Planets tolv ton last bestod av läkemedel, kirurgisk utrustning och två dialysapparater.

Vi kan inte acceptera att flygplan med livräddande medicinskt bistånd avvisas upprepade gånger medan våra patienter dör, sade Rosa Crestani, MSF:s medicinska samordnare på ett sjukhus i Port-au-Prince, till Reuters.

Kanadensiska soldater rensar flygplatsen i forna semesterorten Jacmel på Haitis sydkust och bygger ett flygledartorn på en fregatt, uppgav försvarsminister Peter MacKay på onsdagen.

Den en kilometer långa landningsbanan ska också förses med lyse och tankningsmöjligheter för att möjliggöra landningar dygnet runt.

När den här landningsbanan är klar att använda kommer kanadensiska styrkor att kunna flygleda luftrummet i Haiti-regionen, sade MacKay, något som kommer att minska trafikstockningen runt flygplatsen i Port-au-Prince.

Jamaica har också gått med på att upplåta sina flygplatser för avlastning, på samma sätt som andra flygplatser runt om i Karibien hittills varit för flygningar till Port-au-Prince.