Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddad dansk: dominerande dödstankar

Annons

I fem dygn låg dansken Jens Tranum Kristensen levande begravd under husruinerna i Port-au-Prince. Tankar på döden dominerade.

En befrielse, en lättnad och så tacksamhet.

Det var FN-mannen Tranum Kristensens första känslor när räddningsmanskap lokaliserat och grävt fram honom ur ruinerna efter FN-högkvarteret i Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Under de fem dygnen hann han tänka mycket, berättar han för danska tv2.

Det blev många tankar på människor jag aldrig skulle träffa igen. Min familj, mina vänner. Och alla de saker som jag inte hunnit med att se, säger han.

När jordbävningen inträffade kastade sig Tranum Kristensen under ett skrivbord. Det blev hans lycka - men också hans fängelse under nerrasade husdelar, en och en halv meter långt, 40 centimeter brett och 30 centimeter högt.

Under de 110 timmarna under bråten hörde han bankande ljud från andra som begravts. Men de ljuden upphörde 36 timmar innan han själv grävdes fram.

Hemma i Danmark blev glädjen stor.

Vi råkade vara samlade hela familjen när telefonen plötsligt ringde. Jag tog luren och hörde Jens säga 'Hej Hanna'. Det var enormt känslosamt, berättar modern Hanna Tranum Kristensen.

Hon säger att sonen mår bra men inte har någon tanke på att åka hem. I stället vill han delta i FN:s hjälparbete.