Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda världen med broderi

En grön Amazon som tar strid för miljön med broderade vapen vann första pris i Svensk Hemslöjds broderitävling för miljön.

Annons

"Rädda världen med ett broderi" var Svensk Hemslöjds utrop för en tävling som handlade om att skapa broderier som visar på olika sätt att rädda världen från krig, svält och miljöförstöring.

– Det är imponerande hur mycket tid människor lagt ner på sina broderier och med hög konstnärlig nivå dessutom, säger Anna Åhlin Häggström från Svensk Hemslöjd.

Vann hela tävlingen blev gjorde "En grön Amazon" av Lotta-Maja Öhman. En kvinna, en skyltdocka, har på sig ett antal broderade gröna "vapen".

De 15 vinnarna - de tre första platserna var 1:a, 2:a och 3:e och de övriga var 4:or. Vinnarna har visats tidigare på ett par utställningar men det här är första gången som alla bidragen, ja, 57 av 82. De övriga avstod från att vara med på utställningen.

Tävlingsbroderierna är utformade i alla möjliga uttryck. Från Moniqua Bofeldt Rasmussons "QR-koden", där en broderad QR-kod leder till organisationen "Save the world recycling", till Roseanna Mack Ahlströms kudde "Kvinnor och barn". Den förstnämnda är för övrigt ett bidrag från Ångermanland, från Ramvik.

Ångermanlands hemslöjdsförening och Medelpads hemslöjdsförening arrangerar en workshop i yllebroderi och påläggssöm på söndag.

Utställningen på Murberget invigs på lördag av museiintendent Ulf Edberg från Örnsköldsviks Museum. Petra Holmberg från Östasiatiska museet håller en föreläsning om japanska folkliga textilier.

Annons