Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radarmaster håller koll på havet

48 nya radarstationer håller på att uppföras efter den svenska kusten, så kallade Schengenmaster.

– Två finns i Ångermanland. En i Nordingrå och en på Hemsön, säger Göran Lindau, Försvarets materielverk.

Exakt var radaranläggningarna finns vill inte projektledaren Göran Lindau avslöja. Anledningen är att platserna klassas som militärt skyddsområde.

Båda masterna i Ångermanland är på plats, men det rent tekniska är inte installerat ännu.

– Masterna är färdiga, men själva transmissionen – överföringen av bilder till sjöcentralerna, är inte igång ännu, säger Göran Lindau.

Avsikten med de 48 radarstationerna, ett projekt som beräknas bli färdigt nästa år, är att de ska användas till spaning mot ytmål.

– Det finns numer bara fem sjöcentraler efter den svenska kusten. Den i Härnösand lades ju ner för ett antal år sedan. Nu ligger den på Muskö, söder om Stockholm, närmast, säger Göran Lindau.

Anledningen till att försvaret sätter upp radarstationerna är att Sverige måste uppfylla Schengenkraven när det gäller gränskontrollen.

– I princip är det frågan om att hålla uppsikt på vår yttre gräns. Därför är också masterna placerade på höga platser, där radarn ska fungera som ögon mot horisonten, säger Göran Lindau.