Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räd mot kurdiska politiker i Turkiet

Turkisk polis grep 43 människor, däribland åtta kurdiska borgmästare, i en gryningsräd på torsdagen med målet att komma åt kurdiska separatister, uppger medarbetare vid åklagarmyndigheten i Diyarbakir.

Kurdiska källor talade om 60 till 80 gripna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt en lokal säkerhetskälla genomför polisen en utredning mot den förbjudna kurdiska separatistorganisationen PKK och grupper som sympatiserar med denna. Genomsökningen av misstänktas hem i elva provinser ska vara en del av detta.

Evin Cetin (S) från Sverige blev vittne till en av räderna. Hon var i Diyarbakir som stöd åt Borlängeklubben Dalkurds ordförande Ramazan Kizil, som står åtalad för att ha propagerat på kurdiska under det turkiska valet.

Vi skulle sova över hos en av borgmästarna i miljonstaden Diyarbakir. Omkring tjugo över fyra vaknade jag av att man skrek på turkiska åt varandra. Så jag gick ned och såg att det var militärer och poliser där, berättar Evin Cetin.

I flera timmar undersökte militären borgmästarens hem. Cetin blev fråntagen sin mobil, dator och kamera.

Men det jobbigaste var det psykiska, vilka frågor de ställde. Var borgmästaren står politiskt och vilket parti han egentligen är med i. Det var väldigt, väldigt obehagligt.

Ramazan Kizil och Evin Cetin fick gå vid åttatiden för att hinna till Kizils rättegång - och samtidigt fördes borgmästaren bort.

Maktkamp

Sent på eftermiddagen patrullerade pansarvagnar Diyarbakirs gator, berättar Evin Cetin.

Jag tror att det är på tiden att man visar sitt missnöje klart och tydligt från EU:s sida. Det här är inte vägen vi förväntar oss att Turkiet ska gå. Det är inte regeringspartiet AKP som har landet under kontroll, utan det är militären tillsammans med författningsdomstolen. Man måste markera och tydliggöra att detta inte är acceptabelt, säger hon.

Tillslaget är det tredje i sitt slag i år. Över 100 människor har redan åtalats i utredningen, som leds av statsåklagaren i Diyarbakir, den största staden i landets huvudsakligen kurdiska sydöstra del.

Bland torsdagens gripna var åtta borgmästare från städer med kurdisk majoritet som tidigare varit medlemmar av det nu inaktiva partiet DTP.

Nytt parti

DTP förbjöds av Turkiets högsta domstol för två veckor sedan på grund av beskyllningar om att det skulle ha kopplingar till PKK, en dom som väckt våldsamma kurdiska protester som tog två liv i sydöstra Turkiet.

Till följd av DTP-förbudet har partimedlemmar gått över till nybildade Freds- och demokratipartiet.

PKK, listat som terrorgrupp både i Turkiet och av många andra länder, tog till vapen 1984 med kurdiskt oberoende som mål. Konflikten har skördat omkring 45 000 liv.

Rättsväsendets agerande avviker från den linje som förs av regeringen. Regeringspartiet AKP, som också vill knyta Turkiet närmare EU, har på flera sätt utökat kurdernas rättigheter.