Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Quicks advokat: Polisen fifflade

Thomas Quicks advokat Thomas Olsson hävdar att polisen fifflade med bevis i ett av mordfallen som hans klient dömts för. Nu förbereder han nästa resningsansökan.

I väntan på hur åklagaren ska agera i målet om den mördade turisten Yenon Levi förbereder Thomas Olsson nästa resningsansökan. Den gäller mordet på den norska flickan Therese Johannesen i Drammen i Norge 1988.

Vi lämnar in vår ansökan i januari och den är mycket starkare än fallet Levi, säger Thomas Olsson till TT.

Han säger att Thomas Quick har alibi samma kväll som flickan försvann och påstår att detta sopats under mattan av polisen.

Vi har grävt djupt i Rikskriminalpolisens arkiv och hittat handlingar gömda i en mapp. Av dessa framgår att Quick arbetade i sin kiosk i Grycksbo samma kväll Therese Johannesen fördes bort, säger Thomas Olsson.

Samtidigt granskas de övriga mordfallen av åklagargruppen i Malmö.

Vi vill se om det finns något skäl för åklagarmyndigheten att själv vidta några åtgärder, säger överåklagare Björn Ericson till TT.

Han är chef för Riksenheten för polismål i Malmö och basar över den informella "Quick-gruppen".

Quicks försvarare Thomas Olsson har aviserat att man kommer att söka resning för samtliga fem återstående domar där Quick förklarats skyldig till mord.

Ericson tillstyrkte att Quick skulle få resning i Levi-ärendet, men ser det inte som självklart att det kommer att bli så även i övriga fall.

Varje ärende måste bedömas på sina egna meriter och vi vet inte nu vad vi kommer fram till. Det är ett väldigt digert material, säger Ericson.

Han räknar med att åklagarna kommer att vara klara med sin granskning tidigast i början av nästa sommar.

Nästa steg när det gäller resningen i Levi-ärendet, som beviljades på torsdagen, är att riksåklagaren (RÅ) senast den 15 januari ska avgöra om han ska överklaga resningsbeslutet till Högsta domstolen. Det bedöms som mindre sannolikt eftersom åklagarmyndigheten tillstyrkt resning.