Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Python-succé chockade Gilliam

Annons

Det kommer troligen inte att bli någon världsturné efter Monty Pythons tio shower i London kommande sommar.

Vi får se vad som händer. Att det skulle bli en sån här succé kom som en chock för oss allihop, säger Terry Gilliam till TT.

Terry Gilliam befinner sig på filmfestivalen i Marrakech som en av hedersgästerna, men när vi träffas rör sig samtalet mest om de tio shower som ska återförena de fem i Monty Python (den sjätte, Graham Chapman, avled i cancer för flera år sedan).

Vi tog beslutet så sent som tre veckor innan vi tillkännagav det. Vi hade alla fem varit involverade i ett rättsfall, vi förlorade och var skyldiga mycket pengar. Då kom iden att tjäna lite snabba pengar.

Det var i somras en domstol i London dömde till förmån för en producent bakom filmen "Monty Pythons galna värld" som krävde miljonbelopp i ersättning för musikalen "Spamalot" som bygger på den klassiska 70-talsfilmen.

43 sekunder

Biljetterna till den första föreställningen den 1 juli såldes slut på 43 sekunder. Sedan dess har humorgänget utlyst tio extraföreställningar.

Så det gäller att se till att både vi och publiken har kul. Och Terry Jones får pengar till sina räntor och John (Cleese, reds anm) får pengar till alla sina skilsmässor. Jag behöver personligen inga pengar. Jag har aldrig satt mig i skuld, jag har alltid varit mycket angelägen om att leva så.

TT: Så vad kommer att hända i showerna? Nytt eller gammalt material?

Det är vi själva som är det gamla materialet, säger Gilliam och skrattar. Han fortsätter: Jag måste komma med lite nya animationer, det inser jag. Eric Idle sitter och skriver ett manus nu, och han är oerhört rolig igen. Och det kommer att bli fint att se Michael Palin slippa hålla på med dessa reseserier i tv. Han är ju briljant, en väldigt bra skådespelare.

Regisserar opera

Det kommer att bli en del nytt material, men Terry Gilliam och de andra i Monty Python inser samtidigt att en föreställning med Monty Python är som att gå på en rockkonsert med ett favoritband - man vill höra sina favoritlåtar.

Under jobbet med att förbereda Python-showerna ska Gilliam regissera en opera i London - och än en gång försöka få en filmatisering av Don Quijote att ta form. Han har försökt filmatisera den flera gånger tidigare men det har slutat i katastrof.

Jag vet inte om jag egentligen vill göra den längre, men den finns i mig och jag måste göra den. Den är som en tumör som jag måste bli av med.

Mer läsning

Annons