Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putins visioner i tal till nationen

Annons

Rysslands president Vladimir Putins höll på onsdagen sitt första tal till nationen under denna mandatperiod, ett tal som främst innehöll hans visioner för framtiden. Inför en fullsatt festsal i Kreml, med de ryska parlamentets båda kamrars ledamöter samt en rad höga civila och religiösa dignitärer närvarande, lade Putin ut texten. Han avbröts med jämna mellanrum av väl avmätta och hövliga applåder.

Att presidenten ägnade mycket tid åt Rysslands "moraliska och andliga värdegrund" väckte stort intresse. Det har delvis med maktmissbruk och korruption att göra, även om det inte sades rent ur.

Myndigheterna får inte vara ointagliga fästningar. Det behövs mera transparens, sade Putin och fick applåder.

Putin blev efter hand allt skarpare i tonen, särskilt när han gick in på den ryska oppositionen som i mer eller mindre direkta ordalag anklagades för att vara utlandets betalda agenter.

Direkt eller indirekt inblandning i vår interna politiska process är oacceptabelt. Personer som tar emot pengar från utlandet för sin politiska verksamhet, troligen främst för att tjäna utländska nationella intressen, kan inte vara politiker i Ryssland, sade Putin under starka applåder.

För bara några veckor sedan infördes två lagändringar som gör ryssar som samarbetar med utlänningar till potentiella landsförrädare, särskilt de som jobbar för organisationer med politik och korruption i fokus.

Kritiker har sett lagändringarna som ett försök att återupprätta inte bara Sovjeterans utan även Stalinerans rättsuppfattning, då varje samtal med en utlänning sågs som ett potentiellt hot mot staten.

Organisationer som sysslar med politik och tar emot utländskt stöd tvingas nu att registrera sig som utländska "agenter".

Mer läsning

Annons