Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin vill ha visumfritt resande

Annons

EU och Ryssland möttes för ett toppmöte i Bryssel i dag. Situationen i Mellanöstern, och EU:s ekonomi stod bland annat på dagordningen. Putin talade i positiva ordalag om visumfritt resande mellan EU och Ryssland.

Ryssland och EU har mycket att vinna på samarbete. Vi kan ha olika åsikter om saker men vi har mycket gemensamt, konstaterade EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy, på presskonferensen efter mötet. Jag vill tacka den ryske presidenten för att ha fört samtalen på ett väldigt öppet och konstruktivt sätt.

Vladimir Putin betonade för sin del betydelsen av de starka ekonomiska förbindelserna mellan EU och Ryssland och talade varmt för ett framtida visumfritt resande.

Nästan alla de tekniska frågorna är nu lösta. Nu återstår bara att lösa de politiska frågorna, för våra europeiska kollegor.

Putin gav också sin syn på läget i Syrien.

Vår åsikt är välkänd sedan tidigare.. Vi vill att det ska bli ordning... Vi vill ha ett demokratiskt styre, valt av det syriska folket... inte det kaos som drabbat andra länder i området.

Men alla var inte glada över president Vladimir Putins besök i staden. Fyra unga kvinnor iscensatte en barbröstad protest med slagord målade på huden.

Avklädda ner till midjan och med slagord målade på skinnet sprang de ut från en tunnelbanestation och över gatan mot EU-högkvarteret, men blev snart nedbrottade av poliser. De ropade "Putin, far åt helvete!" när de släpades i väg.

Kanske hade de blivit försenade i trafiken - Putin hade redan gått in när demonstranterna från den ukrainska feministgruppen Femen kom fram.

Det ryska parlamentet, duman, godkände mitt under Putins besök, i en andra läsning, lagförslaget om att förbjuda amerikaner att adoptera ryska barn.

Lagen är en vedergällning för att USA svartlistat ryska tjänstemän som anses vara inblandade advokaten Sergej Magnitskijs onaturliga död i ryskt fängelse 2009.

EU uttryckte under mötet med Putin även sin oro över bland annat Magnitskij-fallet.

Mer läsning

Annons