Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Putin: Värsta krisen är över

Den ekonomiska krisen har passerat sin kulmen, deklarerade Rysslands premiärminister Vladimir Putin på torsdagen. Däremot visar förra veckans tågattentat att terrorhotet fortfarande är stort, anser han.

En avspänd Vladimir Putin uttalade sig om krisen i en tv- och radiosänd frågestund med folket. Han räknar med att ekonomin ska krympa med 8,5-8,7 procent i år, vilket är mindre än många väntar sig.

Ekonomin har växt med i genomsnitt 0,5 procent per månad de senaste fem månaderna, sade Putin och spådde en verklig ljusning inom ett halvår.

Ryssland stod mer eller mindre på ruinens brant i början av året, men ekonomin har återhämtat sig tack vare det stigande oljepriset. Men trots mångmiljardstöd sackar Ryssland efter andra snabbväxande marknader som Brasilien, Indien och Kina.

Många frågor kretsade kring låga pensioner och jobb i farozonen, bland annat i staden Pikaljovo som Putin besökte i somras när stadens cementfabrik höll på att gå omkull.

Läget i bruksorter som Pikaljovo är under kontroll, försäkrade han.

Med tågattentatet som krävde 26 människors liv i åtanke sade Putin att Ryssland ska "knäcka ryggen" på terrorismen och sätta dit "brottslingarna" hårt. Men varför får ingen skaka galler för krisen i Pikaljovo? frågade en åhörare.

Om vi satte alla i fängelse, vem skulle då jobba? blev svaret.