Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin: USA kvar i det förflutna

Annons

USA håller sig kvar i det förflutna genom den ena antiryska lagen efter den andra, säger Rysslands president Vladimir Putin vid sin årliga stora presskonferens.

Uttalandet syftar i första hand på "Magnitskij-lagen" som nyligen antogs i USA, och som Putin kallar "skandalös".

Lagen svartlistar ryska tjänstemän som misstänks ha varit delaktiga i att advokaten Sergej Magnitskij 2009 dog i ryskt fängelse under oklara omständigheter.

Putin får frågor om bland annat relationerna till Japan och Georgien.

Vi ser positiva signaler, om än ganska reserverade, från den nya georgiska ledningen. Vi kan både se och välkomna det, säger Putin med anledning av att miljardären och förre oppositionsledaren Bidzina Ivanisjvili i höstas övertog posten som premiärminister.

Trots att Ivanisjvili ses som relativt Moskva-vänlig varslar dock Putin om att ingen förändring är på gång vad gäller Rysslands syn på de georgiska utbrytarområdena.

Ryssland kan helt enkelt inte ändra sitt beslut att erkänna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Men vi vill verkligen ha normaliserade relationer med Georgien.

Även kring den seglivade konflikten om de ryskkontrollerade öar i Kurilerna som Japan gör anspråk på tycker sig Putin se framsteg.

Vi har hört signaler från Tokyo, från det parti som åter kommit till makten där, att ledningen vill ha ett fredsavtal. Det värderar vi väldigt högt, säger Putin - som dock avvisar tanken på att döpa om någon av de obebodda öarna i området till Putin-ön. Om det verkligen behövs är det bättre med Tolstoj eller Pusjkin.

Och Putin räds inte världens undergång - men tror heller inte att den inträffar i brådrasket.

Jag vet när jorden kommer att gå under, sade president Vladimir Putin på en fråga under sin stora årliga presskonferens. En konstpaus senare gav han svaret: Allt kommer att vara över om 4,5 miljarder år. Varför vara orolig för något som är oundvikligt?.

Putin tillbakavisar att Ryssland skulle vara auktoritärt.

Jag kan inte kalla det här systemet auktoritärt. Jag tillbakavisar det. Om jag hade föredragit ett totalitärt eller ett auktoritärt system så skulle jag helt enkelt ha ändrat konstitutionen, säger Putin, och kallar sig själv för "en demokrat som vill ha ordning och laglydighet".

Han säger sig också vara för direktval av Rysslands guvernörer.

Det ryska samhället har länge varit redo för det.

Under de fyra och en halv timme som presskonferensen höll på hann Putin också förneka uppgifterna om att han skulle lida av något särskilt hälsoproblem.

När tv-sändningen avslutades sågs Putin resa sig upp och ta några steg - om än försiktigt och i maklig takt. Putin har under hösten sagts ha problem med ryggen.

Presidenten åker nu vidare till Bryssel där en middag med EU-ledningen står på programmet i kväll. I morgon deltar han sedan i årets EU-Ryssland-toppmöte med bland andra EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Mer läsning

Annons