Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Putin tillkännager folkökning

För första gången sedan 1995 har Rysslands befolkning ökat, meddelar premiärminister Vladimir Putin.

I åratal har folkmängden minskat i det väldiga riket.

Vi kan säga med hög grad av säkerhet att Ryssland kommer att registrera en tillväxt i befolkningen för första gången sedan 1995, sade Putin i tv efter ett regeringssammanträde.

Officiell statistik över 2009 som senare ska publiceras visar detta, sade premiärministern.

Under sina åtta år som president, innan han i stället blev regeringschef 2008, beklagade Putin ofta den stadiga minskningen av befolkningen sedan Sovjetunionens sammanbrott 1991. Han beskrev den 2006 som landets största problem.

Denna minskning har till stor del berott på utvandring från Ryssland, men har också tillskrivits flera andra faktorer, bland dem utbredd alkoholism, stress i livsföringen och låg standard i hälsovården.

I sitt årliga tal till nationen 2006 lade Putin fram en trepunktsstrategi för en ökning av befolkningen. Han fokuserade på åtgärder för att öka den ovanligt korta medellivslängden, uppmuntra barnafödandet och införa en mer effektiv migrationspolitik.

Han meddelade på onsdagen också att livslängden tros ha ökat till nära 69 år under 2009.

Detta skulle innebära en väsentlig ökning jämfört med 2008, då hälsominister Tatiana Golikova angav den genomsnittliga livslängden till 67,8 år.