Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Putin: Nya offensiva vapen behövs

Ryssland måste satsa på att utveckla nya offensiva vapen för att balansera USA:s planer på en robotsköld i Centraleuropa, hävdar premiärminister Vladimir Putin.

Uttalandet gjordes av Putin på besök i Vladivostok, längst i öster i Ryssland, sedan han fått en fråga om varför en uppgörelse med USA om ett nytt nedrustningsavtal dröjer.

Förhandlingarna mellan det kalla krigets två motparter om en efterföljare till det så kallade Start-avtalet om kärnvapennedrustning har den senaste månaden gång på gång sagts vara nära en lyckad avslutning. Senast hävdades det från ryskt håll att en uppgörelse skulle nås i samband med de kaotiska förhandlingarna om ett klimatavtal i Köpenhamn, då presidenterna Barack Obama och Dmitrij Medvedev båda var på plats.

Av det blev intet och Putins utspel tolkas nu som ett tecken på att en hel del återstår innan parterna blir överens.

Vad är problemet? Problemet är att våra amerikanska partner bygger en robotsköld och det gör inte vi, svarade Putin på reportrarnas frågor.

Skölden, betydligt nedskalad sedan Obama skrotat föregångaren George W Bushs planer på ett ballistiskt system, skulle helt kasta maktbalansen sedan kalla kriget över ända, anser Putin.

För att behålla balansen måste vi utveckla offensiva vapen, sade Putin, i ett eko av president Medvedevs löfte i förra veckan om att Ryssland bör utveckla en ny generation av strategiska kärnvapen.