Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin kritiserar Pussy Riot

Annons

Såväl de 30 Greenpeaceaktivister, som sitter fast i Ryssland efter en aktion på en rysk oljerigg i Arktis, som de två Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova, omfattas av amnestin som godkändes i går. Det bekräftar president Vladimir Putin.

Men han passade samtidigt på att tala om Puss Riot-medlemmarna i så nedlåtande termer som möjligt. Putin betonade också att amnestin inte alls innebär att domen mot dem ändras. Det var inte klart vad detta rent praktiskt innebär för de båda kvinnorna som skulle ha frigivits från sina tvååriga fängelsestraff i mars nästa år.

Jag tycker synd om dem, inte för att de är i fängsligt förvar, även om inget gott finns i det, utan för att de uppnått ett sådant tillstånd att de börjat uppföra sig skandalöst på ett sätt som enligt min mening är ett förödmjukande av kvinnans värdighet. De har överträtt varje gräns för att väcka uppmärksamhet och för att göra reklam för sig själva, sade Putin enligt Interfax.

De 30 Greenpeaceaktivister som är brottsanklagade i Ryssland efter en aktion på en rysk oljerigg i Arktis i september omfattas också av amnestin som godkändes i går.

Men Putin betonar starkt att ingenting kan stoppa rysk exploatering i Arktis och att man tänker "skärpa påföljderna" mot personer som försöker stoppa Ryssland.

Han tillägger dock att man är öppen för en dialog med miljöorganisationer om det föreligger övertygande orsaker till kritik.

Vi är beredda att justera vårt arbete, även om det kostar pengar.

Mer läsning

Annons