Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pussy Riot-medlemmar kan ha benådats

Annons

Rysslands president Vladimir Putin kan ha benådat de två fängslade medlemmarna i punkkollektivet Pussy Riot och de 30 Greenpeace-aktivister som greps i samband med en protestaktion i Arktis, enligt uppgifter från den ryska tv-kanalen RT.

I samband med att den ryska grundlagen firar 20 år på torsdag har Putin gett amnesti till flera politiska fångar, uppger nyhetsbyrån Interfax som omnämner Greenpeace-aktivisterna bland de som får amnesti, men inte nämner att de ryska aktivisterna ska finnas med bland de benådade.

Bland de motstridiga uppgifterna finns också beskedet om att den tidigare oljemagnaten och Putin-kritikern Michail Chodorkovskij inte omfattas av amnestin.

Greenpeace ställer sig tvivlande till uppgifterna om att aktivisterna kan ha benådats, rapporterar NTB. Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig vid Greenpeace Sverige, säger till TT att Greenpeace inte har fått uppgifterna om benådning bekräftade.

Det här är bara ett av många rykten som florerar just nu, och inget som inger oss något hopp. Uppgifterna är oklara och ovissa, precis som hela den här processen har varit, säger Bengtsson som hoppas på att de åtalade aktivisterna ska bli rentvådda och kunna få återvända hem före jul.

Enligt Greenpeace vore det bättre om de friades från brottsanklagelserna helt och hållet.

Jag tror att en bra lösning vore att erkänna att inget brott har begåtts. Anklagelsen är absurd och det är uppenbart för alla. Hur kan man få amnesti om det inte finns någon skuld?, säger Ivan Blokov vid ryska Greenpeace till Interfax.

Samtidigt som uppgifterna om amnesti läckte ut, gav presidenten på tisdagen order om att den ryska militära närvaron i Arktis - där stora oljereserver tros finnas - ska trappas upp.

Mer läsning

Annons