Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pussy Riot-medlemmar fria

Annons

Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina, de fängslade medlemmarna av gruppen Pussy Riot, som dömdes till fängelse för en Putinkritisk aktion i Frälsarkatedralen i Moskva 2012, har släppts.

Maria Aljochina har tagit steget ut till friheten, säger hennes advokat Pjotr Zaikin till ryska nyhetsbyrån RIA Novosti. Alla dokument är färdigställda och undertecknade.

Även Nadezjda Tolokonnikova har blivit släppt från fängelset, rapporterar nyhetsbyrån Reuters på förmiddagen.

Maria Aljochina avfärdar amnestin under vilken hon frigetts som rent publicitetsfiskande från Kremls sida.

Jag anser inte att det är en amnesti - det är skändligt, säger hon till tv-stationen Dozjd, och kallar den ett "pr-knep". Om jag hade valet att avstå (amnestin) så hade jag gjort det, säger Aljochina och uppger att hon tänker ägna den närmaste tiden åt arbete för de mänskliga rättigheterna tillsammans med Tolokonnikova.

Hon tillägger att särskilt kvinnors rättigheter i det ryska fängelsesystemet engagerar henne.

Aljochina befinner sig fortfarande i staden Nizjnij Novgorod, där det fängelse är beläget där hon hållits inspärrad.

Hon uppger att hon tänker flyga till Krasnojarskområdet i Sibirien för att träffa Tolokonnikova. Hon har fått ringa sina närmaste anhöriga men tilläts inte att ta adjö av sina medfångar.

Interfax uppgav att Tolokonnikova nu "lämnat fängelsesjukhuset område" i Krasnojarsk.

Därmed har samtliga tre kvinnor som ursprungligen greps och fängslades för aktionen i Frälsarkatedralen släppts. Jekaterina Samutsevitj släpptes tidigare i år sedan hennes fängelsedom omvandlats till villkorligt straff.

Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova, vars tvååriga fängelsestraff skulle ha tagit slut tidigt i mars, fick i förra veckan amnesti tillsammans med många andra fångar.

President Vladimir Putin har sagt att amnestin, som klubbades igenom till minne av den ryska post-sovjetiska grundlagens 20-årsdag, inte skrevs med Pussy Riot eller de Greenpeaceaktivister som åtalats för huliganism efter en aktion i åtanke.

Tolokonnikovas far Andrej sade i torsdags att frisläppandet av bandmedlemmarna uppenbarligen var en pr-kupp inför vinter-OS i Sotji.

Det är ett helt och hållet cyniskt spel från de centrala myndigheterna, sade han då.

Frigivningen av de båda aktivisterna ska ses i sammanhang med att Putins första år i sin tredje presidentperiod nu närmar sig sitt slut.

Bedömare kan enligt AFP ha något olika analys av vad det gångna året inneburit för Ryssland som land. Men när det gäller president Vladimir Putin så kan slutomdömet bara vara ett: Total succé!

Inte nog med att Putin stoppade de amerikanska planerna på att flygbomba Assadregimen i Syrien eller att ingripa militärt mot Irans präststyre för deras överambitiösa kärnprogram, han lyckades också tjudra grannlandet Ukraina med ett storstilat anbud om finansiell hjälp, trots EU:s locktoner. Lägger man därtill hans ökade grepp kring det ryska medielandskapet och hans utmanövrering av den potentiellt viktige oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj så bör hans ytligt sett generösa amnesti och i samma andetag benådning av oligarken Michail Chodorkovskij i första hans inte ses som en uppmjukning utan tvärtom som en uppvisning av makt.

Enligt Nikolaj Petrov, professor vid Moskvas handelshögskola, liknar amnestin en medeltida monarks eller romersk kejsares impulsiva benådningar från tronen eller gladiatorernas hederstribun.

Putin känner sig som en segrare och vill på detta sätt visa sin överlägsna makt, säger Petrov till AFP.

Och då ska man inte glömma bort att Putins tredje presidentperiod började skakigt, med omfattande, delvis våldsamma, protester mot Putin personligen.

Mer läsning

Annons