Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pussy Riot-medlem i ny hungerstrejk

Annons

Den fängslade ryska Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikova återupptog i dag sin hungerstrejk.

Enligt maken Pjotr Verzilov skedde det sedan hon förts tillbaka från civilt sjukhus till den straffarbetsanstalt där hon hållits fängslad.

Kort efter beskedet meddelades att hon kommer att flyttas till "en annan straffanstalt". Beskedet lämnades av de federala fängelsemyndigheten FSIN, rapporterar Interfax. Det framgick inte när det skulle ske. En företrädare för en grupp som övervakar förhållandena i de federala fängelserna uppgav dock enligt Interfax att det fängelse hon flyttas till uppfyller "alla krav".

Det är inte om Tolokonnikova fortsatt sin strejk efter beskedet.

Tolokonnikova har suttit fängslad i över ett år, och är dömd till två års fängelse för huliganism efter att ha demonstrerat mot landets president Vladimir Putin, i Frälsarkatedralen i Moskva.

En av de övriga dömda, Maria Aljochina, avbröt i dag förfarandet med en begäran om mildare behandling. Aljochina, som själv hungerstrejkade i elva dagar i juni, säger att hon beslutat sig för att dra tillbaka sin begäran av solidaritet med Tolokonnikova.

Tolokonnikova inledde hungerstrejken efter att i ett brev ha anklagat fängelseledningen för att kvinnor på straffarbetsanstalten behandlas som slavar och tvingas att arbeta 17 timmar i sträck. Hon avslöjade också att fängelseledningen antytt att hon kan komma att mördas av medfångar om hon fortsätter att klaga på övergrepp.

De båda kvinnorna, som båda är småbarnsföräldrar, ska friges tidigast i mars nästa år.

Mer läsning

Annons