Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pundfall efter Browns säljutspel

Pundet föll mot andra valutor sedan Storbritanniens premiärminister på måndagen aviserat en stor försäljning av statliga tillgångar. Gordon Brown vill bland annat bjuda ut tågtunneln under Engelska kanalen.

Genom försäljningarna tänker Brown få in 16 miljarder pund (nästan 180 miljarder kronor), vilket ska bidra till att under en fyraårsperiod halvera det stora brittiska budgetunderskottet.

Försäljningarna ska ske under en tvåårsperiod, sade premiärministern i ett finanstal i City Gate House i London.

Vi har listat en rad tillgångar. . . däribland studielånportföljen, järnvägsförbindelsen under kanalen, Urenco - om säkerhetsfrågan löses - samt Tote, andra anläggningar och fasta tillgångar.

Urenco är ett europeiskt konsortium, där Storbritannien är delägare, som säljer utrustning för anrikning av uran, medan Tote är en vadslagningsfirma.

Pundras

Men marknaden tog utspelet som en påminnelse om hur illa ute de brittiska statsfinanserna är. The Times rapporterade efter talet att pundet sjönk till den lägsta nivån mot euron sedan i slutet på mars, och trenden var liknande mot dollarn. En euro var då värd cirka 93 brittiska pence medan en dollar kostade nästan 64 pence.

Fallet väcker nya brittiska farhågor om att pundet kan falla till paritet med euron, alltså att man får ett helt pund per euro. Det har aldrig hänt tidigare, och skulle ses som en historisk nesa i det EU-skeptiska Storbritannien. När euron började användas som fysisk valuta i januari 2002 fick man över 1:60 euro per pund.

Frysta löner

Även mot kronan går pundet knackigt, till svenska Londonturisters glädje. I våras kostade ett pund över 12 kronor, nu är pundet värt bara drygt 11 kronor.

Oppositionsledaren David Cameron, vars Tories ser ut att vinna det val som väntas om ungefär ett halvår, sade häromdagen att det brittiska budgetunderskottet är "ärligt talat enormt". Han tycker det behövs mer än utförsäljningar för att få bukt med de röda siffrorna, och föreslår bland annat höjd pensionsålder och frysta statliga löner.