Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pughs unika pop på svenska

Pugh Rogefeldt från Västerås hade precis spelat in sin andra skiva med pop på svenska. Bernt Staaf från Enskede hade precis spelat in sin första skiva med pop på svenska. Tillsammans gjorde de en akustisk turné i övre Norrland.

Det var 20-30 mil mellan varje spelställe. Det var totalt knökfull med publik på varje spelning. Men det var totalt tyst mellan varje låt. Efter Korpilombolo och Övertorneå var Rogefeldt och Staaf beredda att lägga ner men då säger en arrangör: "Ni har gjort succé grabbar och ni måste ut och göra extranummer. Ni måste göra den där "Familjelycka" annars vill folk ha pengarna tillbaka".

Bernt Staaf hade gjort låten "Familjelycka" men vägrade spela den. "Sånt dravel" sa Bernt Staaf om låten. Hans debutskiva "Dimman lättar" hade bara en enda enkel och naiv låt, och det var "Familjelycka". Pugh fick Staaf med på att de skulle spela varsin naiv låt, om de nu var vad publiken ville höra. Han gjorde sin "Små, lätta moln".

"Jublet ville aldrig ta slut" skriver Pugh Rogefeldt i boken "Från Stora Gatan 51 till Hog Farm" som berättar inifrån om några av de mest intensiva och musikaliskt nyskapande åren i svensk popmusik.

Namnet Pugh är tvärtom vad många tror inte ett smeknamn från ungdomen. Producenten Anders Burman hade lyssnat på Torbjörn Rogefeldts låtar och ville spela in honom men tyckte att han behövde ett bättre namn än Tobbe. Torbjörn kände en konstnär som hette Pug Karlsson och sa "Pugh". "Det är ju för f-n helt jävla genialt! Det e klart du ska heta det" sa Anders Burman.

Sedan många år är det inget speciellt med rock på svenska men på den tiden i slutet på 1960-talet var det fullständigt otänkbart att sjunga rock på svenska. Otänkbart för alla utom Anders Burman och Torbjörn Rogefeldt.

Anders Burman producerade Alice Babs, Charlie Norman, Owe Thörnqvist, upptäckte och producerade Cornelis Vreeswijk, Pugh Rogefeldt, Ola Magnell, Bernt Staaf, John Holm, Stefan Sundström på sitt eget skivbolag Metronome.

Anders Burman dog den 26 juli i år, 84 år gammal.

Pugh Rogefeldt är inte det minsta tröttsamt nostalgisk och heller inte bitter mot att han fick en del kritik mot att han sjöng rock på svenska på ett kommersiellt bolag utan politiska texter. Det är bortglömt sedan länge att Abba och Pugh Rogefeldt fick mycket kritik från vänstern för sina opolitiska texter.

Han avslutar berättelsen runt 1973-74.

Pugh Rogefeldts sätt att skriva pop på svenska är svensk musikhistoria.

Fotnot: Med boken följer en cd-skiva med fyra äldre rocklåtar med svenska texter av Pugh Rogefeldt.

BÖCKER

Från Stora Gatan 51 till Hog Farm

Pugh Rogefeldt

Metronome Books och Norstedts