Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Publikkaos när Europarekordet slogs

Annons

Utomhusmatchen på Ullevi förvandlades till ett publikkaos.

Mängder av folk kom inte in i tid och en del tvingades vända hemåt.

Det är något vi måste bli bättre på, sade Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian till TT.

Det bjöds på stor hockeyfest i Göteborg under måndagskvällen. För första gången sedan 1962 avgjordes en match i Sveriges högsta serie utomhus. Att Frölunda och Färjestad ställdes mot varandra verkade inte vara det viktigaste. Det var eventet "rekordmatchen" som var på allas läppar. Inte blev det sämre av att de senaste dagarnas regn hade förvandlats till perfekta förhållanden med några minusgrader i luften. Men trycket blev för stort. Mängder av människor hann inte in till matchstart.

Det var säkert runt 500 som inte kom in i tid på grund av att ingen på läktaren vill flytta på sig när matchen var igång. Det är något vi måste bli bättre på, att få publiken till arenan tidigare, sade Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian till TT.

Några hörde också av sig till TT om att de inte ens kom in på arenan. Publikstrulet ledde till att de säkerhetsansvariga tillsammans med polisen valde att bryta matchen i cirka fem minuter under den första perioden. Dessutom bröts kontakten med matchuret en stund under de första 20 minuterna.

Det är många saker som är bra och smågrejer som inte fungerar lika bra. Men så är det när man gör något för första gången. Just nu känns det ganska bra, vädret och stämningen kan ju inte bli bättre, sade Ahdrian under den andra perioden.

TT: Trots problemen - kommer ni arrangera fler utomhusmatcher i framtiden?

Det tror jag säkert att det blir någonstans i Sverige. Men man kan inte ha för många sådana här matcher på samma ställe. Det tar väldigt mycket energi. Och innan jag säger något om fler matcher ska vi utvärdera den här matchen, sade Mats Ahdrian.

Några som hade tagit sig till Göteborg för att se den historiska matchen var Åsa och Reino Gibson från Mariestad. De drabbades själva av läktarstrulet.

Vi skulle stått i Färjestadklacken men det var fullt. I stället fick vi ställa oss här, sade Åsa Gibson som hamnade på en helt annan sektion än den tänkta.

Trots fel platser och att paret dessutom missade de första tio minuterna var de nöjda med tillställningen.

Det är underbart att vara här. Riktigt mäktigt, sade Reino Gibson.

Till Ullevi kom 31 144 åskådare vilket innebär ett nytt Europarekord. Den tidigare toppnoteringen för en klubbmatch i ishockey bokfördes när 30 076 såg mötet mellan Bern och Lagnau 2007. Och det svenska rekordet från 1962, 23 192 mellan Västra Frölunda och Djurgården, flög även det all världens väg.