Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken svek svensk film i vintras

Annons

Biofilmsfacit efter första halvåret 2013 är ingen munter läsning.

Svensk film har varit periodens sorgebarn och branschfolk lägger nu pannor i djupa veck.

Vintern och våren 2013 var tuff för svensk film. Antalet besök blev 27 procent färre än 2012 och 23 procent färre än snittet de senaste 10 åren. Marknadsandelen för svensk film ligger under första halvåret på 18 procent av hela biokakan, vilket är den lägsta marknadsandelen så här långt på året sedan 2004. Det visar en statistikrapport från Svenska filminstitutet.

Ingen stor publikdragare

Vintern 2012 dominerade "Hamilton - i nationens intresse" av Kathrine Windfeld repertoaren. Den blev också 2012 års mest sedda svenska film, med 513 000 biobesök. Någon sådan kraftig svensk publikdragare har saknats under vintern och våren. Den mest sedda svenska filmen hittills i år är fortfarande "Sune i Grekland - all inclusive", som hade premiär i julas och har setts av 321 000 på bio.

Tittar man på de svenska filmerna i vintras gick flera helt ok men inget har överlevererat. Och många nådde inte de nivåer vi hade hoppats på, som "Wallander", "Fröken Julie", "Johan Falk" och "Faro" till exempel, säger Per Mårtensson, programchef på SF Bio, Sveriges största biografägare.

Även minskning totalt sätt

Inte heller de utländska filmerna lockade biobesökarna i några rekordmängder under det första halvåret. Jämfört med de senaste tio åren gjordes det totalt sett färre biobesök bara 2005 och 2008 under samma period.

Jämfört med 2012 minskade antalet biobesök med 11 procent.

Hela branschen lägger pannan i djupa veck just nu. Speciellt när det gäller svenska filmer finns det hos producenterna en motvilja mot stora premiärer på sommaren som vi måste bort ifrån. Från biografägarhåll tycker vi att man klumpar ihop filmerna så att man inte får tid att andas, säger Per Mårtensson.

Risk för kannibalisering

Talande nog fylls nu hösten av flera breda svenska titlar. Säsongen inleddes med "Hur många kramar finns det i världen" och "Snabba cash - livet deluxe". Sedan följer bland annat "Monica Z" och Lukas Moodyssons "Vi är bäst", filmatiseringen av succéböckerna "Mig äger ingen" och "Skumtimmen". I jul väntas "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och Sune-uppföljaren bli stora publiksuccéer.

Pia Grünler, distributionschef på filmbolaget Nordisk Film håller med om att det för helåret råder en viss obalans i premiärsättning och att det finns risk för en kannibaliseringseffekt.

Hösten ser jättespännande ut men man vill vara förstahandsvalet för en bred publik på premiärhelgen och det är mycket som konkurrerar. Den breda publiken går inte på bio varje vecka.

Mer läsning

Annons