Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Publikdragande konstsommar i Härnösand

Härnösands Konsthall blir sommarens publikdragare för konst i Ångermanland. Delar av Qvistska samlingen visas, bland annat en Matisse-målning värd 20 miljoner kronor, och Brita Wejdin visar delar av sitt konstnärskap i utställningen "Berättelser om sirener och beskydd".

Intresset för en pressvisning och invigningar var också mycket stort på onsdagen 28 maj.

– Det är lustigt vilket genomslag det här fått, jag behöver bara säga "Härnösand, där den värdefulla målningen finns", säger konstnären Maria Sundström som tillsammans med konstnären Janne Sundström valt ut ett antal konstverk ur Qvistska samlingen och grupperat dem i två teman.

Ett tema är att en stor oljemålning av Nils Qvist placeras bredvid sju målningar med nakna kvinnokroppar. Han ser en aning nöjd ut med sina val. Det allra mest anslående målningen är dock en väldigt liten målning, som de flesta, inklusive den här kulturredaktören aldrig sett förut.. En målning på siden av Ivar Arosenius. En bild av en prinsessa på ärten.

Nils Qvist byggde upp den stora samlingen tillsammans med systern Edla. Det andra temat är målningar av kvinnor. Det finns tyvärr ingen målning av Elna Qvist men av de gamla fotografier som visas i utställningen var hon ganska lik ett par av kvinnorna på målningarna.

Det allra mest anslående verket i det temat är Otte Skölds målning "La petite elegant".

Den allra främsta målningen är Henri Matisses "Stilleben med bord och buteljer". Ett mästerverk, värd 20 miljoner kronor enligt Antikrundans uppskattning. Därmed är målningen i Härnösand Norrlands troligen Norrlands mest värdefulla målning.

I Galleriet, Härnösands Konsthalls visningsrum på gatuplanet, visar Luleåkonstnären Brita Weglin utställningen "Berättelser om Sirener och beskydd".

Brita Weglin är en mycket mångsidig konstnär som arbetat i många olika tekniker. Grafiken har dock alltid varit hennes huvudsakliga teknik.

– Jag hittade mitt språk med grafiken, säger Brita Weglin som numera arbetar även med emalj, grafik och akvarell. Ofta med blandning av olika tekniker.

Den vackra boken "Jag simmar till Tallinn och andra berättelser", som kom i fjol, understryker också Brita Weglins mångsidiga och fantasifulla kreativitet.

"Konstnären som gör vad som faller henne in" är en kapitelrubrik till en text av konstnären och grafikern Mikael Kihlman.

Hennes akvareller är ett bra exempel på att hon gör vad som faller henne in. Hon broderar i akvarellerna. En akvarell är målad (!) på grovt lin, en gammal handduk. Brita Weglin är ursprungligen från Hälsingland, där linet hade så stor betydelse en gång i tiden, och lever vidare med Växbo Lin i dag.

Hon har bott i många år i Luleå. Hon är en av de mest framträdande konstnärerna på den norrbottniska konstscenen. Hon har under åren vunnit sju internationella priser för grafik.

Hon arbetar också mycket med emalj och då förstås på emaljverkstaden på ÖKKV, Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad, som har Norrlands främsta emaljverkstad.

Brita Weglin har inte tidigare ställt ut på Härnösands konsthall men har arbetat i Härnösand. Närmare bestämt sytt på tavlor när hennes make, professor i historia på Umeå universitet, studerat handlingar på Landsarkivet i Härnösand.

Det finns verkligen mycket bra konst att se i Härnösands Konsthall den här sommaren.

KONST

Konstverk ur Qvistska samlingen i två teman, utvalda av konstnärerna Janne Björkman och Maria Sundström. Bland annat Henri Matisses målning "Stilleben med bord och buteljer".

Akvareller, emaljer och grafik av Brita Weglin

Härnösands Konsthall. Utställningen pågår till den 30 augusti.

Sundström & Björkman transform the Qvist Collection

Berättelser om Sirener och beskydd