Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pu Guang litar på din läkande kraft

Kurser i qigong och tai chi är bara början.
Pu Guang Liu tar steget vidare och öppnar ett rehabcenter i Härnösand.
Här tänker han erbjuda behandling med kinesisk läkekonst.

Pu Guang har mycket på gång. Bottenplanet i det gamla tempelriddarhuset är urblåst och på väg att omvandlas till ett TCM rehabiliteringscenter. TCM står för traditionell kinesisk medicin.

– Folk från hela landet har vänt sig till mig de senaste åren med svårdiagnostiserade och svårbehandlade hälsoproblem. Det är anledningen bakom rehabcentret, säger han.

Han räknar med att öppna i vår och ser sig som ett komplement till sjukvården, bland annat för utbrända och sönderstressade människor som kan fastna i långa sjukskrivningar.

– Många människor får inte hjälp i sjukvården i dag, bara mediciner. En del står till och med utanför sjukvården.

– Vi använder inte mediciner. I stället används en kombination av kinesisk massage, akupressur och energibehandling som hjälper kroppen att läka sig. Kroppen producerar sin egen medicin.

– Vi skapar individuella program. På rehabcenter kan man träna, behandlas, äta rätt och lära sig om livsstil. Man ska kunna bo här i en, två eller tre veckor om det behövs, förklarar Pu Guang Liu.

De första kontakterna med landstinget är hoppfulla. Tanken är kunna ta emot remisser på långtidssjukskrivna på försäkringskassans bekostnad.

Pu Guang Liu berättar entusiastiskt om sina planer.

– Utan livsenergi kan vi inte leva. Hos utbrända fattas energi. Genom övningar laddas energi, det blir som en omstart.

– Det kan handla om stress, oro, svårt att sova, magbesvär, allergier, nack- och ryggbesvär och annat. Ett rehabcenter kan göra att Härnösand blir känt.

Många intygar att metoderna verkligen fungerar. När vi hälsar på en adventsöndag på en fortsättningskurs i qigong flödar entusiasmen.

Jeanette Beckman Larsson jobbar inom barnomsorgen och har åkt femtio mil från Råneå för att delta.

– Jag mår jättebra av övningarna. Jag har jätteproblem med ryggen. Men jag vill inte ta värktabletter. Här går man på djupet, säger hon.

Irene Pettersson från Nordmaling tycker det är viktigast är att få stressa ner:

– Jag har spänningar i rygg och nacke. Jag jobbar på kontor med inköp. Här får även hjärnan slappna av. Jag har provat allt. Just i dag klarar jag mig utan värktabletter.

Gudrun Tholin, pensionerad lärare och skolledare i Härnösand, har också lovord:

– Åren tar ju ut sin rätt. Jag har värk lite här och där, känner mig hängig och faktiskt deprimerad. Det finns behov av en skonsam rehabilitering som här.

Andra på plats intygar hur de har lindrats i allergi och i blödarsjuka. Pu Guang Liu plussar på med en rad ytterligare exempel där metoderna har hjälpt vid barnlöshet och vid cancersmärtor.

– Alla blir bättre på något sätt. Absolut ingen blir sämre, absolut inte, säger han.