Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykutlåtande om 15-åring omprövas

Domen dröjer mot den 15-årige pojke som mördat sin 19-åriga syster på en gård i Skåne.

Advokaten tycker att den rättsmedicinska undersökning pojken gått igenom är luddig. På hans begäran ska nu Socialstyrelsen granska undersökningen.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider 15-åringen av en neuropsykiatrisk diagnos med inslag av Aspergers syndrom och adhd.

Jag tycker att läkaren vänt och vridit för att få det att passa in. Även om diagnosen är rätt så kan jag inte se det som en allvarlig psykisk störning i brottsbalkens mening. Detta är en diagnos som många, även vuxna, har och ändå fungerar väl i samhället, sade pojkens försvarare Jörgen Malmunger vid rättegången i Ystads tingsrätt på tisdagen.

Undersökningen gjordes för att kunna fastställa straff för pojken. Redan i november slog rätten fast att han är skyldig till mordet på systern, att bevisningen mot honom är övertygande. Enligt undersökningen ska han ha begått mordet under påverkan av sin allvarliga psykiska störning.

Men försvararen vill att undersökningen omprövas av Socialstyrelsens rättsliga råd, vilket rätten på tisdagen också sade ja till. Hur lång tid Socialstyrelsens granskning tar är oklart, först efter det meddelas dom.