Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiskt sjuk riskerar avrättning

Storbritannien försökte i elfte timmen förmå Kina att stoppa avrättningen av en brittisk medborgare som dömts till döden för narkotikasmuggling.

Brittiska utrikesdepartementet vädjade om nåd för 53-årige Akmal Shaikh, medan ett 40-tal släktingar och vänner vakade utanför den kinesiska ambassaden i London.

Den dömde lider av bipolär sjukdom och det borde ha varit en förmildrande omständighet, anser hans vänner.

Även i detta sena skede hoppas jag att de ska inse att i en modern värld är det inte lämpligt att avrätta en man som lider av psykisk sjukdom, sade brittiske UD-talesmannen Ivan Lewis på måndagskvällen.

Han uttalade sig efter ett möte med Kinas Londonambassadör.

Kina har inte officiellt angivit när avrättningen skulle äga rum, men enligt den Londonbaserade hjälporganisationen Reprieve, som stöttat Shaikh, så skulle det ske tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid, i Ürümqi i provinsen Xinjiang. Om avrättningen genomförs blir det första gången på 50 år som en medborgare från ett EU-land avrättas i Kina, enligt Reprieve.

Trebarnspappan Akmal Shaikh greps i Ürümqi i september 2007 med fyra kilo heroin. Hans vänner hävdar att kriminella lurat honom att transportera narkotikan.