Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiskt sjuk britt avrättad i Kina

En brittisk medborgare avrättades i Kina på tisdagen. Premiärminister Gordon Brown fördömde avrättningen av en man som pekats ut som psykiskt sjuk.

Den brittiske premiärministern bekräftade att den brittiske medborgaren Akmal Shaikh hade avrättats i Kina.

"Jag fördömer avrättningen av Akmal Shaikh i starkaste ordalag, och jag är bestört och besviken över att vår ihärdiga begäran om nåd inte har uppfyllts", sade Brown i ett uttalande. Han var särskilt kritisk mot att ingen bedömning av den dömdes hälsa har gjorts.

Storbritannien försökte i elfte timmen förmå Kina att stoppa avrättningen av mannen som dömts till döden för narkotikasmuggling. Brittiska utrikesdepartementet vädjade om nåd för den 53-årige trebarnpappan, medan ett 40-tal släktingar och vänner vakade utanför den kinesiska ambassaden i London.

Den dömde lider av bipolär sjukdom och det borde ha varit en förmildrande omständighet, anser hans vänner.

Även i detta sena skede hoppas jag att de ska inse att i en modern värld är det inte lämpligt att avrätta en man som lider av psykisk sjukdom, sade brittiske UD-talesmannen Ivan Lewis på måndagskvällen.

Han uttalade sig efter ett möte med Kinas Londonambassadör.

Det var första gången på 50 år som en medborgare från ett EU-land avrättas i Kina, enligt den Londonbaserade hjälporganisationen Reprieve, som stöttat Shaikh. Avrättningen ägde rum i Ürümqi i provinsen Xinjiang. Akmal Shaikh greps i Ürümqi i september 2007 med fyra kilo heroin. Hans vänner hävdar att kriminella lurat honom att transportera narkotikan.