Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiskt sjuk britt avrättad i Kina

Annons

En brittisk medborgare avrättades i Kina på tisdagen. Premiärminister Gordon Brown fördömde avrättningen av en man som pekats ut som psykiskt sjuk.

Den brittiske premiärministern bekräftade att den brittiske medborgaren Akmal Shaikh hade avrättats i Kina.

"Jag fördömer avrättningen av Akmal Shaikh i starkaste ordalag, och jag är bestört och besviken över att vår ihärdiga begäran om nåd inte har uppfyllts", sade Brown i ett uttalande. Han var särskilt kritisk mot att ingen bedömning av den dömdes hälsa har gjorts.

Storbritannien försökte i elfte timmen förmå Kina att stoppa avrättningen av mannen som dömts till döden för narkotikasmuggling. Brittiska utrikesdepartementet vädjade om nåd för den 53-årige trebarnpappan, medan ett 40-tal släktingar och vänner vakade utanför den kinesiska ambassaden i London.

Den dömde lider av bipolär sjukdom och det borde ha varit en förmildrande omständighet, anser hans vänner.

Även i detta sena skede hoppas jag att de ska inse att i en modern värld är det inte lämpligt att avrätta en man som lider av psykisk sjukdom, sade brittiske UD-talesmannen Ivan Lewis på måndagskvällen.

Han uttalade sig efter ett möte med Kinas Londonambassadör.

Det var första gången på 50 år som en medborgare från ett EU-land avrättas i Kina, enligt den Londonbaserade hjälporganisationen Reprieve, som stöttat Shaikh. Avrättningen ägde rum i Ürümqi i provinsen Xinjiang. Akmal Shaikh greps i Ürümqi i september 2007 med fyra kilo heroin. Hans vänner hävdar att kriminella lurat honom att transportera narkotikan.