Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna fortsätter i Grekland

Annons

Nya sammandrabbningar bröt ut i Aten där demonstranter kastade brandbomber mot polisen, som svarade med tårgas på lördagskvällen.

Hundratals människor samlades för en demonstration i distriktet Exarchia, där den 15-årige Alexis Grigoropoulos sköts ihjäl av polis för två veckor sedan. Demonstrationen organiserades av ungdomar som ockuperar Polytekniska högskolan.

I slutet av demonstrationen började en grupp kasta stenar och brandbomber mot polisen och satte eld på soptunnor.

Polisen drabbade också samman med ungdomar efter en separat demonstration mot rasism på Syntagma-torget, där 200 personer deltog.

Demonstranterna kastade också sopor mot poliser som bildat en ring runt en jättelik julgran på torget. Granen togs dit i förra veckan sedan den föregående bränts ned.

Protesterna, de allvarligaste i Grekland på decennier, spred sig över hela landet och närs av den ekonomiska tillbakagången samt den ökande ungdomsarbetslöshet. De har orsakat skador för miljontals euro bara i Aten, och de har skakat den alltmer impopulära konservativa regeringen.

Demonstranterna kräver att rättvisa skipas efter Grigoropoulos död och fortsätter att ockupera hundratals skolor och universitet.

Att demonstranterna håller till på skolor och universitet är en kvarleva från studentprotesterna mot militärjuntan på 1970-talet.

Polytekniska högskolan var scen för studentupproret mot juntan. Soldater och stridsvagnar stormade högskolan den 17 november 1973, då minst 13 studenter dödades och många misshandlades. Efter det får polisen inte gå in i universitetsbyggnader, enligt grekisk lag.

Mer läsning

Annons