Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester vid Gazagräns

Flera hundra aktivister demonstrerade på nyårsaftonen på båda sidor om Gazaremsans norra gräns mot Israels blockad av det Hamasstyrda området.

Protesten vid gränsövergången Erez genomfördes med anledning av att det gått ett år sedan det förödande kriget i remsan.

I onsdags släpptes 86 internationella aktivister in i Gazaremsan söderifrån, från Egypten. Kvar i Kairo fanns omkring 1 200 personer som hade velat ta sig dit, men som inte tilläts göra det. Deltagare i demonstrationsprojektet hade kommit till Egypten från 42 länder i syfte att förena sig med palestinier för marschen på nyårsafton, men Egypten har anklagat demonstranterna för att försöka försätta regeringen i Kairo i ett besvärligt läge.

Omkring 200 aktivister som protesterade mot den egyptiska hållningen i Kairo råkade i handgemäng med egyptisk polis.

Israel kontrollerar luftrummet över Gazaremsan, tillgången till remsan sjövägen och merparten av landgränsen. Sedan islamiströrelsen Hamas tog kontrollen i Gazaremsan sommaren 2007 har också gränsövergången från Egypten mestadels hållits stängd.

Lättnader för Gazaborna väntas inte förrän det uppnås resultat i de förhandlingar som pågår mellan Israel och Hamas, med tysk medling, om frigivning av en israelisk soldat som hålls fången i Gaza.

I Ramallah på Västbanken genomförde palestinska organisationer på nyårsaftonen en separat protest mot Israel.