Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot Lettlands budget

Annons

Lettlands parlament samlades på tisdagen för att anta den omstridda åtstramningsbudgeten för 2010. Demonstranter mötte ledamöterna på väg till debatten.

Efter segslitna förhandlingar har fempartiregeringen motvilligt gått med på de nedskärningar och skattehöjningar värda 500 miljoner lat, cirka 7,35 miljarder kronor, som internationella långivarna IMF, EU, Sverige med flera har krävt.

President Valdis Zatlers har sagt att han räknar med att partierna inte vågar revoltera i dagens omröstning.

Det största koalitionspartiet Folkpartiets ledare Andris Skele sade dock i en TT-intervju förra veckan att han vill ha förändringar i de nya skattelagarna så snart de har antagits.

På tisdagsmorgonen visslades finansminister Einars Repse ut av demonstranter, som krävde att parlamentet skulle upplösas. Bland de protesterande fanns många äldre, som hotas av minskade pensioner efter vintern.

Ledamöterna i parlamentet i Riga har 75 olika lagförslag att ta ställning till under dagens session och det omstridda budgetförslaget är det sista på dagordningen, rapporterar Reuters.

Enligt finans- och budgetutskottet planeras ingen nattmangling, som i fjol då det krävdes tillägg till budgeten för att anpassa sig till det nya nödlånsprogrammet från EU, IMF och Sverige.

Skulle budgetomröstningen inte vara färdig tidigt på tisdagskvällen kommer ledamöterna skjuta på beslutet till onsdagen, enligt utskottets ordförande.